Radojičić: Ne sme se prenagliti sa popuštanjem mera, moramo biti brži od virusa

Vesti 13. apr 202118:02 > 20:09 7 komentara
Zoran Radojičić
Tanjug/ Zoran Žestić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić izjavio je da je epidemiloška situcija u Beogradu bolja nego što je bila, s obzirom na poslednje rezultate, ali ne sme biti "naglih poteza" u popuštanju mera, jer je "situacija mnogo ozbiljnija nego što se čini kad se primaknemo nekom mirnijem periodu".

„Bez obzira na sve postoji rizik i od novog talasa. Ja se nadam da će leto biti lakše, da će ovaj talas ići u tom pravcu daljeg snižavanja broja obolelih. Ali sam više zabrinut za septembar, početak jeseni, ne znamo šta nas očekuje tada“, rekao je Radojičić, koji je lekar po profesiji, za Pink.

Prema njegovim rečima, prostor koji bi se otvorio za popuštanje mera odnosi se samo na to gde to mora da se uradi, jer ne može da se izdrži pritisak od 400 dana koliko traje epidemija.

„Ali, ne možemo da se brzo vratimo u normalan ritam, u normalan život. Ja nisam za to“, naglasio je Radojičić.

„To je borba u brzini između virusa i nas i nadam se da ćemo, jer imamo ovakvu dinamiku davanja vakcina, pre virusa stići do cilja“, rekao je Radojićić.

Bez obzira na pad broja obolelih, postoji rizik od novog talasa

Gradonačelnik je istakao da tržni centri, koji imaju više od 500 kvadratnih metara, moraju da imaju minimum dva redara, odnosno na svakih 250 kvadratnih metara po jednog, ukazujući da bez obzira na pad obolelih, postoji rizik od novog talasa.

Cilj je, kako je istakao za kanal TV Vesti, da se održe epidemiološke mere, kontroliše nošenje maski i držanje rastojanja, prenosi Beoinfo.

„Ukoliko neko odbije da stavi masku ili da se pridržava bilo kog drugog pravila nakon upozorenja, redar je dužan da se obrati Sekretarijatu za inspekcijske poslove, Komunalnoj miliciji i opštinskim inspekcijama“, kazao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, primetan je pad broja zaraženih, a kratkoročni cilj je da brojevi padnu na 500 dnevno.

„Bez obzira na sve okolnosti, postoji rizik od sledećeg talasa. Tendencija je da će tokom leta biti mirno, ali zabrinjava period od septembra, kada ne znamo šta nas očekuje. Ljudi koji poznaju ovu tematiku upozoravaju da se i nakon vakcinacije treba pridržavati svih mera“, dodao je Radojičić.

Naš cilj je da vakcinišemo što veći broj ljudi, da stignemo do procenta od 70 do 85 odsto vakcinisanih i na taj način steknemo kolektivni imunitet, precizirao je Radojičić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare