13. april  2021. 17.37  →  19.38 | Izvor: RTV (Nada Zelić)

Gigant modernističke arhitekture - 40 godina Spensa u Novom Sadu

NOVI SAD -

Od 1981. godine Novi Sad ima objekat za koji mnogi kažu da je grad u gradu, hram sportova i centar svih dešavanja. Nikao je na temeljima manje industrijske zone i u to vreme predstavljao je presedan u arhitektonskom i funkcionalnom smislu. Svi koji znaju za Novi Sad, znaju i za giganta modernističke arhitekture - Spens. Na 40 godina od osnivanja, podsetimo se njegovog značaja.

video icon

Sećanja i uspomene za Spens se nižu i mnogo ih je. Novosađani su imali osećaj lične povezanosti sa Spensom do te mere, da su svoje kućne biljke poklanjali, kako bi se ozelenio prostor, a mnoge od njih i dan danas krase holove. Njegova gradnja bila je deo plana rekonstrukcije i modernizacije čitavog grada, a posebno se vodilo računa da se on prilagodi navikama Novosađana.

spens kadica jpg

Osim u funkcionalnom smislu, Spens je 1981-ve bio pravo arhitektonsko čudo.

Spens je dizajniran tako da bude širok i nizak kao Vojvodina, i kao takav on je spomenik jednom vremenu i urbanističkom procvatu, a svakako je od vodećih simbola grada Novog Sada

Površine 80 hiljada kvadratnih metara, pre svaga je izgrađen za potrebe stonoteniskog prvenstva Rvrope, a prema projektu arhitekata Žike Jankovića i Branka Bulića.

Postoji 40 razloga zašto nam je Spens važan, nagradio nas je za sve naše uspehe, za prvi trening, koncert, doživljaj, ljubavi uspomenu, a sada je vreme da mi damo Spensu zlatnu medalju...za dušu.

Tagovi