Svijet

Navaljni tužio zatvor zato što nije dobio Kur'an

Navaljni tužio zatvor zato što nije dobio Kur'an
Foto: Screenshot | Navaljni tužio zatvor zato što nije dobio Kur'an

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tužio je zatvor zato što nije dobio Kur'an koji je tražio na početku ramazanskog posta.

"Ko bi mogao da pomisli da će prva tužba protiv kolonije biti zbog Kur'ana?", naveo je na Instagramu Navaljni koji od 31. marta štrajkuje glađu zbog loših uslova u zatvoru.

Prema njegovim riječima, knjige koje je donio kad je početkom marta došao u zatvorsku koloniju, još mu nisu predate jer moraju da budu "provjerene zbog ekstremizma".

Aleksej Navaljni je dodao da će "provjeriti da li je Kur'an ekstremistički".

"To je glupo i nezakonito. Zato sam poslao zahtjev direktoru i podnio tužbi", dodao je Navaljni.

Kritikovan zbog rasističkih stavova tokom 2000-ih i zbog učešća u demonstracijama krajnje desnice, Navaljni je naveo da je odlučio da u zatvoru "detaljno prouči i shvati Kur'an".

"Svi oko mene stalno raspravljaju o islamu i muslimanima. Naravno 99 odsto njih ništa ne zna o tome. Ali, odlučio sam da ću postati prvak Kur'ana među ruskim nemuslimanskim političarima", poručio je Navaljni.

Žestoki kritičar Kremlja preživio je prošlog ljeta trovanje zbog čega je bio na liječenju u Njemačkoj.

On optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove obavještajne službe da su htjeli da ga ubiju što ruske vlasti negiraju.

Navaljni je po dolasku u Rusiju uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu zato što je odlaskom u Berlin prekršio prethodnu uslovnu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije