13. april  2021. 16.12  | Izvor: Tanjug

U petak sastanak Radnih grupa Bograda i Prištine za nestala lica

BEOGRAD -

Radne grupe za nestala lica Beograda i Prištine sastaće se u petak u Beogradu kako bi usaglasili planove i dinamiku aktivnosti u rešavanju sudbina nestalih na prostoru Kosova i Metohije, izjavio je danas predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On je istakao da je Beograd po tom pitanju ispunio preuzete obaveze, ali da prištinska strana nije postupila ni po jednom zahtevu Beograda za istraživanje lokacija za koje se veruje da su masovne grobnice.

Odalović za Tanjug kaže da je pitanje nestalih, jedno od glavnih tačaka dijaloga Beograda i Prištine koji je prošle godine vođen na ekspertskom nivou, u fokusu radnih grupa u rasvetljavanju sudbina 1.642 osobe koje se vode kao nestale posle sukoba na prostoru KiM.

Kako kaže, jedna od tema sastanka biće nastavak istraživanja masovne grobnice u rudniku ''Kiževak'' kod Raške, gde su krajem prošle godine pronađeni posmrtni ostaci nepoznatih osoba za koje se pretpostavlja da su tela kosovskih Albanaca.

''Grobnica je zbog loših vremenskih uslova konzervirana, a istraživanja će biti nastavljena ovih dana o čemu ćemo se dogovarati u petak. Sve će biti završeno najviše za mesec dana i time ćemo ispuniti obavezu koju smo preuzeli'', rekao je Odalović.

Dodaje da se prema procenama u grobnici u Kiževku nalaze posmrtni ostaci 15 ili 16 osoba, a da je do sada utvrđen identitet dva tela o čemu je, kako kaže, obaveštena Priština.

Kako kaže, na zahtev Prištine prošle jeseni beogradska i prištinska komisija pregledale i lokaciju u rudniku Štavalj, u blizini Sjenice, a dogovoreno je da se istraživanje nastavi kada se dobije preciznija lokacija.

Odalović ističe da je Beograd spreman da istraži sve lokacije za koje Priština ima informacije da su moguće masovne grobnice i da ih istraži zajedno sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, Međunarodne komisije za nestala lica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Euleksa i UNMIK-a.

On, međutim, navodi da Priština do sada nije postupila ni po jednom zahtevu Beograda za istraživanje lokacija za koje se sumnja da su masovne grobnice Srba, iako, kako kaže, naša komisija ima pouzdane informacije za određene lokacije na KiM.

''Počev od Košara gde smo bili prošle jeseni jer smo imali informacije da su na određenim mestima sahranjivani vojnici, koji se vode kao nestali. Tu su lokacije i kao što su Dojnice, Lapušnik, Lugovo, a insistiramo da se vratimo i na Livočko jezero jer je ta lokacija za nas posebno važna'', ističe Odalović.

Navodi da je beogradska komisija Prištinu informisala i o posmrtnim ostacima identifikovanim i pronađenim na muslimanskom groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice.

''Mi takve informacije ne krijemo nego ih delimo jer ne pravimo razliku među nestalima'', kaže Odalović.

Ističe da je jedan od zajedničkih prioriteta radnih grupa istraživanje mrtvačnice u Prištini gde je pronađeno više od 300 tela čiji je identitet nepoznat.

Napominje da se Srbija suočila sa pitanjem masovnih grobnica i da je pronašla, ekshumirala i identifikovala više od 900 tela pronađenih u grobnicama na prostoru centralne Srbije.

''Očekujemo od Prištine da radi isto, jer naši zahtevi godinama stoje. Priština treba da podrži svoje organe, policiju i tužilaštva, da rade isto kao i mi, ako želimo da problemu nestalih prilazimo bez ikakve politizacije. To je humanitarni, civilizacijski zadatak, ali i obaveza koju smo zajedno preuzeli'', naglašava Odalović.