Vesti

0

Dačić: Apsolutni prioritet kompromis u rešavanju pitanja Kosova, znamo da je Bajden iskreni partner

Autor: IG

Izvor: Beta

Dačić: Apsolutni prioritet kompromis u rešavanju pitanja Kosova, znamo da je Bajden iskreni partner

Izvor: Novi magazin/Zoran Raš

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je pronalaženje kompromisa za pitanje Кosova "apsolutno najvažniji državni i nacionalni prioritet Srbije" i naglasio da predstavnici naše države "znaju da u američkom predsedniku Džozefu Bajdenu imaju iskrenog partnera".

"Srbija i Sjedinjene Države nisu dozvolile da godina, koju je pojela korona, pojede i naše medjusobne odnose. Imali smo neprekidnu i veoma živu diplomatiju, koja je kulminirala početkom septembra prošle godine susretom predsednika Vučića i tadašnjeg predsednika Trampa u Beloj kući, kada je sklopljen važan sporazum u vezi sa Кosovom i Metohijom, ali i drugim bitnim pitanjima", rekao je Dačić, na konfenciji "Godinu dana kasnije srpsko-američki odnosi pred izazovima kovida-19".

On je rekao da "promena administracije i dolazak predsednika Bajdena, za Srbiju samo znači nastavak stalnog i partnerskog rada na pronalaženju kompromisa za pitanje Кosova, kao apsolutno najvažnijeg državnog i nacionalnog prioriteta Republike Srbije".

"Znamo da i u predsedniku Bajdenu, državnom sekretaru Blinkenu i svim njihovim saradnicima imamo iskrene partnere, i njihovu dobru energiju da i pitanje Кosova i Metohije, ali i druga važna pitanja od obostranog interesa rešavamo kroz stalnu komunikaciju i dobru veru", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, "Srbija s nestrpljenjem očekuje potpunu normalizaciju globalnih prilika u vezi sa pandemijom, na tome radimo maksimalnim naporom i imamo odlične rezultate iza sebe".

"Raduje nas", naveo je Dačić, "i to što je i Amerika u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih i što smo zajedno u krugu zemalja koje će medju prvima moći da se pohvale da su epidemiju ostavili iza sebe".

"Кoliko god da se svet promenio u proteklih godinu dana, a promenio se u velikoj meri, siguran sam da će i Srbija i Amerika znati da očuvaju jednu konstantu, a to je zajednički napor da nastavimo da radimo na napretku naših odnosa u svim oblastima. Očekuje nas mnogo zajedničkog posla, neće sve biti lako, ali imamo obavezu da radimo i napredujemo zajedno, najpre prema našim budućim generacijama, ali i prema našim mudrim precima. Onima koji su pre tačno 140 godina uspostavili diplomatske odnose naše dve države i svih posle njih koji su te odnose činili boljimi jačim", naglasio je Dačić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR