Linkovi

Predsednica Kosova primila svoje prethodnike


Bedžet Pacoli, Fatmir Sejdiu, Vjosa Osmani, Atifete Jahjaga (s leva) u kabinetu predsednice Kosova (Foto: VOA)
Bedžet Pacoli, Fatmir Sejdiu, Vjosa Osmani, Atifete Jahjaga (s leva) u kabinetu predsednice Kosova (Foto: VOA)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa svojim prethodnicima - Fatmirom Sejdiuom, Atifete Jahjagom i Bedžetom Pacolijem. Kako je rekla, pozvala ih je da bi “gradili novu institucionalnu kulturu poštovanja”.

Kultura poštovanja institucionalnih uspomena je prema rečima nove predsednice Kosova nešto što je neophodno da bi Kosovo napredovalo. Ona je sa bivšim predsednicima razgovarala o - kako je saopšteno iz njenog kabineta - pitanjima od nacionalnog značaja.

Iako nije bilo predviđeno, na početku sastanka predsednica Kosova i njene bivše kolege obratili su se novinarima.

Osmanijeva je tom prilikom pohvalia ulogu svakog bivšeg predsednika u formiranju Kosova.

“Fatmir Sejdiu bio je prvi predsednik Republike Kosovo nakon nezavisnosti i bio je ključni čovek u najistorijskijim procesima proglašenja nezavisnosti zemlje. Jahjaga je stvorila odličan model gurajući napred pitanja kao što je pitanje žrtava seksualnog nasilja, a Pacoli, koji je takođe bio ministar spoljnih poslova, sarađivao je sa mnogim državama", rekla je ona.

Prva žena predsednica na Kosovu Atifete Jahjaga rekla je da će biti podrška predsednici Osmani kako bi se unapredila uloga žena.

"Vi ste pravo rešenje u pravo vreme. Ima mnogo posla da se uradi. Mi žene imamo o čemu da razgovaramo. Videli smo nedavne izveštaje da se i dalje suočavamo sa predrasudama našeg društva za koje sam mislila da će prestati u vremenu dok sam bila predsednik, ali to još traje“, rekla je Jahjaga.

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da je Osmanijeva dobro rešenje i da će sarađivati sa predsednicom Kosova u korist brojnih procesa kroz koje Kosovo prolazi.

„Izražavam spremnost da pružim svoje iskustvo i pomognem zemlji svim svojim kapacitetima”, kazao je Sejdiu.

Bedžet Pacoli je kazao da je srećan što Kosovo ima dostojanstvene predstavnike, ukazavši da će Osmanijevoj pomoći ukoliko to bude bilo potrebno.

XS
SM
MD
LG