Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пред нама хладни дани с падавинама, где је нестало пролеће и када ће да се врати

rssBookmark and Share

Ниш 13.04.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

После низа топлих, пролећних дана, углавном сунчаних и са температурама изнад 20 степени, данас је стигло захлађење, киша, ниже температуре, а метеоролози најављују чак и снег. Да ли су такве временске појаве уобичајене за април и када можемо да се надамо топлијем времену? У Нишу наредних дана до 13 степени, облачно.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Метеоролог прогностичар РХМЗ-а Недељко Тодоровић каже за РТС да не би било велико изненађење да у току наредне ноћи и у четвртак буде краткотрајног снега.

Како је рекао, већа је вероватноћа за то на западу и југозападу земље, а у Београду је веома мала вероватноћа за снежне падавине, али то не може да се искључи.

Недељко Тодоровић је рекао да ће сутра максималне температуре бити око шест степени у Београду, а у четвртак осам-девет степени и у петак десет. Истиче да ће та три дана бити најхладнија у наредном периоду.

Тодоровић је навео да ће од суботе и недеље температура полако да расте и да се у тим данима очекују температуре од 12 до 14 степени. Ведро време неће доћи ни наредне седмице, јер ће се задржати периоди облачности с кишом.

Недељко Тодоровић каже да у наредних десетак дана неће бити топлих дана. Наводи да је ове године април хладнији него прошле године.

На питање да ли због падавина постоји опасност од поплава, Недељко Тодоровић је рекао да се главнина падавима очекује у току наредне ноћи, између 10 и 20 литара по квадратном метру. Додаје да то није забрињавајуће.

Кад се можемо надати топлијем времену

У планинским пределима ће се повећати постојећа висина снежног покривача, а са овим типом времена, снег на планинама задржаће се до краја априла и почетка маја, указао је Тодоровић.

Истиче да ће тек за десетак дана температура почети да прелази 20 степени.

Говорећи у ускршњим и првомајским празницима, истакао је да не може да изнесе прецизну прогнозу, али да ће се до краја месеца задржати варљиво време.

Метеоролог је анализирао податке у претходних стотинак година. Каже да је приметио да често средином априла наступе наоблачења и захлађења.

Осврнуо се и на предстојеће лето, али је и опет рекао да не постоји строга законитост када је у питању прогноза. Тодоровић верује да ће ово лето бити топлије него прошло и да ћемо имати више екстремно топлих дана.

Поручује и да у јуну и јулу не можемо да избегнемо пљускове и локалне непогоде.


#   Ниш   РХМЗ   временска прогноза   киша   Недељко Тодоровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима