13. april  2021. 15.11  | Izvor: Tanjug

Akademik Rakić: Izjašnjavanje Kostića o Kosovu bilo nesmotreno

BEOGRAD -

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je danas da je, suprotno tvrdnjama da stavove predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu "niko iz redova akademije nije podržao", većina članova te institucije "načelno podržala pravo na mišljenje i slobodu izražavanja bilo kog člana SANU".

Povodom izjave akademika Ljubisava Rakića da je "indikativno" da Kostićev stav, da je Kosovo "faktički i formalno izgubljeno za Srbiju", nije podržao "niko iz redova SANU", iz te institucije su naveli da je Kostić "u svojim istupanjima po pravilu naglašavao da se radi o ličnim stavovima, bez obzira na to o kom problemu se radilo, bez ijednog pokušaja "prekrajanja istorije" ili pokušaja da svoje stavove predstavi kao stavove SANU".

Kako se dodaje, Kostić je na potrebu "sinhronizacije" stavova u Srbiji pozivao još 2017. godine.

"Suprotno tvrdnjama akademika Rakića... Predsedništvo SANU se javno i nedvosmisleno oglasilo sa sednice od 19. januara", dodaje se u saopštenju.

Kako se napominje, "u vrlo sličnim tonovima, ogromna većina članova SANU je kroz svoja odeljenja u proteklih par meseci načelno podržala pravo na mišljenje i slobodu izražavanja bilo kog člana SANU i dala punu podršku Izvršnom odboru i Predsedniku u obavljanju njihovih dužnosti, što je dostavljeno svim akademicima bez izuzetka".

U naslućivanju "nekakvog zaključka" potrebno je svakako uzeti u obzir i ove činjenice, ukazuje SANU.

U saopštenju se, takođe, navodi da "ne odgovara istini" da se SANU nije izjašnjavala o problemima Kosova i Metohije, što kontinuirano čini i činila je čak i u vreme pandemije, između ostalog i kroz organizovanje naučnog skupa o raznim aspektima i posledicama secesije sa stanovišta međunarodnog i unutrašnjeg prava.

"Odeljenje istorijskih nauka SANU je takođe javnost taksativno obavestilo o izuzetno velikom broju trajnih aktivnosti SANU vezanih za naše najvažnije pitanje. "Unutrašnji" dijalog po ovom pitanju iznedrio je i posebnu publikaciju sa prilozima većeg broja članova SANU", piše u saopštenju koje je potpisala Služba za odnose sa javnošću SANU.

Akademik Rakić je u intervjuu "Politici" izjavio da se SANU nije izjasnila o budućnosti Kosova, ali da je njegov stav identičan sa onom formulisanom u Ustavu, da je Kosovo neraskidivi deo Srbije.

"Imali smo nedavno jedno istupanje predsednika SANU Vladimira Kostića, na tragu njegovih ranijih stavova, da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju. Uz poštovanje njegove stručnosti i naučnih doprinosa, mora se reći da je tako eksplicitno izjašnjavanje, čak i kao lično mišljenje, bilo nesmotreno i neprimereno funkciji koju obavlja", rekao je Rakić.