Magazin Srbija

Naši mladi genijalci: Napravili uređaj koji obaveštava hitne službe o mestu saobraćajke

ucenicka-kompanija
foto: LifeAid

Saobraćajna nezgoda jednog od člana tima inspirisala je učeničku kompaniju is Svrljiga da osmisli uređaj koji prilikom saobraćajnog udesa automatski obaveštava hitne službe o lokaciji, a sa svojim projektom učestvovaće na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje će se ove godine održati onlajn.

LifeAid – naziv je učeničke kompanije i njihovog izuma, a kako objašnjavaju učenici svrljiške srednje škole ”Dušan Trivunac Dragoš”, uređaj se povezuje na senzor vazdušnog jastuka u volanu vozača.

Onog trenutka kada se desi saobraćajna nesreća ili nezgoda, to jest kada senzor da komandu vazdušnom jastuku za otvaranje, LifeAid uređaj automatski prepoznaje komandu dobijenu iz senzora i odmah putem Galileo satelita alarmiraju najbližu stanicu policije, hitnu pomoć i vatrogasnu službu – kažu učenici ove kompanije.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, godišnje se na putevima samo u Srbiji dogodi preko 33.000 udesa, od kojih se oko 13.000 završava sa lakšim i teškim telesnim povredama i invaliditetaima, a preko 600 sa smrtnim ishodiima.

Marko Petrović, član svrljiškog tima, imao je prošle godine nezgodu, kaže da ih je njegov slučaj inspirisao da se pozabave problemima u saobraćaju.

Saobraćajna nezgoda koju sam doživeo prošle godine zajedno sa svojim drugovima je bilo jedno jako neprijatno iskustvo.

Sleteli smo s puta, drugovi koji su sedeli na zadnjoj klupi automobila su usled jačine udara i prevrtanja doživeli teške povrede jer nisu bili vezani, ja i vozač smo na svu sreću bili vezani pa smo prošli sa lakšim povredama. U prvih 10 do 15 minuta od posledica šoka prosto nisam znao šta se desilo.

Sreća pa su putem prolazili automobili i neko je pozvao pomoć. Prosto ne znam šta bi se sa nama desilo da smo bili na nekom putu koji nije frekventan, gde nema vozila, pitanje je šta bi bilo sa mojim drugovima – kaže Petrović.

Baš ova situacija je ovim mladim ljudima bila okidač za ovakvu ideju, jer kako oni kažu, saobraćajne nesreće i nezgode su sastavni deo života i potencionalna opasnost svih učesnika u saobraćaju, a ovakav vid pomoći nekome može spasiti život.

Škola ”Dušan Trivunac Dragoš” ima i drugu učeničku kompaniju, a oni su se bavili ekologijom – njihov izum je biorazgradivi filter za cigarete napravljen od nebeljene celuloze koji u sebi sadrži seme biljaka, pišu Južne Vesti.

 

Nikola ima samo 21 godinu, a već je napravio revolucionarnu rukavicu za slepe

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

64 Shares
Share via
Copy link