Koronavirus Magazin

U EU sa bilo kojom vakcinom, 13 zemalja uvodi kovid pasoše od leta

Moći ćemo da putujemo u zemlje Evropske unije sa bilo kojom vakcinom, a zeleni pasoši biće uvedeni početkom leta. Zvaničan predlog Evropske komisije stavio je tačku na spekulacije koje su se mogle čuti prethodnih meseci.

Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv kovid-19, a moći će da ih poseduju i građani trećih zemlja, poručeno je iz Brisela.

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, kaže da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

“Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom trebalo bi da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku, trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema, tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU”, rekao je Rejnders.

On je u Evropskom parlamentu poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira da li ih je odobrila EMA ili ne.

“Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine”, kaže Rejneders.

U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu “pasoši o vakcinaciji”, već da podrazumeva tri vrste sertifikata koji će se izdavati u digitalnom ili papirnom obliku, a odnosiće se na dokaz o vakcinaciji protiv kovid-19, negativan test ili dokaz o postojanju antitela.

Navodi se da će se sertifikati izdavati besplatno, da je plan da na snagu stupe do početka leta, a da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije, prenosi Blic.

“Kada pandemija bude iza nas neće biti potrebe za sertifikatima, ali će se instrument, koji sada uvodimo, zadržati u slučaju da bude morao da bude reaktiviran zbog nove pandemije”, rekao je Rejnders.

On je poručio da će digitalni sertifikati moći da se koriste samo za slobodno kretanje, a da svaka druga upotreba na nacionalnim nivou mora biti zakonski osnovana, proporcionalna i nediskriminaciona.

Da bi predlog Evropske komsije o uvođenju digitalnih zelenih sertifikata stupio na snagu, treba da bude podržan u Evropskom parlamentu i zemalja članica EU.

13 zemalja EU dogovorile kovid pasoše od juna

Hrvatska i dvanaest članica Evropske unije postigle su dogovor oko kriterijuma za izdavanje tzv. “kovid-pasoša”, koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču. Lista s kriterijumima je predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi sledećih dana trebalo da donese odluku o primeni.

– Naš je cilj je “zeleni pasoš” brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU – rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA i naglasila da se radi o “pitanju opstanka za evropski turizam”.

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija i Španija još krajem marta su dogovorile sedam kriterijuma za izdavanje “zelenog pasoša”, koji bi trebalo da se nađu u primeni najkasnije do početka juna.

– “Zeleni pasoš” preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je vlasnik vakcinisan, testiran ili je preboleo koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU. Od čekiranja na aerodromima do posete seoskoj kafani – rekla je austrijska ministarka turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbeći da se taj dokument tretira kao prisila na vakcinisanje.

Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid-pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi se čuvali centralno na nivou EU.

Dalji cilj je i usklađivanje primene kovid-pasoša sa trećim zemljama, prenosi Direktno.

Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi sledećih dana trebalo da donese odluku o primeni.

Sve što treba da znate o brazilskom soju koronavirusa koji preti Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

217 Shares
217 Shares
Share via
Copy link