Ljubiša Rakić: Korektor 1Foto: Miroslav Dragojević

Nesmotreno i neprimereno.

Ovako je akademik Ljubiša Rakić u intervjuu Politici ocenio nedavno istupanje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića koje je, kako je rekao, na tragu njegovih ranijih stavova da je Kosovo i faktički i formalno izgubljeno za Srbiju.

Time se Rakić svrstao u red „akademijskih kolega“ koji redovno kritikuju Kostića zbog iznošenja ličnog mišljenja o problemu Kosova i Metohije, što je bio povod da neki akademici predlože pojedinačno izjašnjavanje članova SANU o ovoj temi.

„Uz poštovanje njegove stručnosti i naučnih doprinosa, mora se reći da je tako eksplicitno izjašnjavanje, čak i kao lično mišljenje, bilo nesmotreno i neprimereno funkciji koju obavlja“, prokomentarisao je Ljubiša Rakić medijsko istupanje predsednika SANU.

Rakić je kazao da se SANU nije izjasnila o budućnosti Kosova, ali da je njegov stav „identičan sa opštenacionalnim interesom Srbije koji je formulisan u Ustavu, da je Kosovo neraskidivi deo Srbije, a koji podržava naša vlada“.

Podržao je Rakić u više navrata prošle godine i način na koji vlast vodi borbu protiv pandemije, a preduzete mere u prvoj fazi susreta s virusom korona video je kao „rezultat stabilnosti države i njene odlučnosti da se suprotstavi svojevrsnoj nemani“.

Stao je i iza bivšeg ministra policije, a danas odbrane Nebojše Stefanovića, ali u svojstvu predsednika Saveta Megatrend univerziteta.

Kada je u javnosti osporena Stefanovićeva diploma osnovnih studija, za koju se tvrdilo da ju je stekao na nepostojećem fakultetu, Rakić je kao predsednik Saveta tražio da pogleda dokumentaciju o studiranju, nakon čega je zaključio da je sve rađeno po tada važećem Zakonu o univerzitetu, a celu priču je ocenio kao „nepotrebnu politizaciju“.

Na funkciji predsednika Saveta Megatrenda Rakić se nalazi od 2014. godine.

Rođen je 1931. godine u Sarajevu, a u nedelju je proslavio 90. rođendan.

Po zanimanju je lekar.

Bio je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu do penzionisanja i upravnik Centra za naučnoistraživački rad Kliničkog centra Srbije.

Za dopisnog člana SANU je izabran 1974, a za redovnog 1983. Funkciju potpredsednika SANU za prirodne nauke je obavljao od 2008. do 2015.

Baš te 2015, je bio jedan od protivkandidata Vladimiru Kostiću na izborima za predsednika Akademije.

Rakić je član više inostranih akademija nauka, kao i stručnih udruženja, među kojima su Međunarodna organizacija za istraživanja mozga, Američko društvo za fiziologiju i Britansko društvo za izučavanje mozga i ponašanja.

Ovaj ugledni stručnjak je dobitnik velikog broja priznanja, među kojima su Sedmojulska nagrada, Nagrada AVNOJ-a, Orden rada sa zlatnim vencem i Medalja za doprinos miru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari