13. april  2021. 12.21  | Izvor: Fonet

Istraživanje: Prijateljstvo Kine i Srbije gotovo polovina građana ocenjuje peticom

BEOGRAD -

Građani Srbije smatraju da je Kina prijatelj naše zemlje, da je najviše pomogla Srbiji tokom pandemije, o odnosima sa tom zemljom informišu se preko TV ekrana, trećina smatra da je Kina najveći donator, a gotovo polovini se dopada komunističko uređenje Kine, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove (IEP) i Ninamedia.

Institut za evropske poslove saopštio je da je od 29. marta do 7. aprila u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Kine na uzorku od 1.207 ispitanika.

korona, virus, kovid, 19, srbija, kina, pomoc, prijateljstvo, 11

"Gotovo polovina građana Srbije, njih 48,2 odsto, odnos između Srbije i Kine ocenjuje ocenom pet , a prosečna ocena odnosa između Srbije i Kine iznosi 4,21", jedan je od rezultata istraživanja, a više prosečne ocene, kako navode, su dali stariji od 60 godina i mlađi od 30 godina, ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja i stanovnici svih regiona, osim Vojvodine kao i ispitanici koji žive u vangradskom tipu naselja.

Na pitanje o tome da li Kinu vidi kao prijatelja Srbije, 83 odsto ispitanika odgovara pozitivno, a među njima najbrojniji su stariji od 60 godina sa najviše završenom srednjom školom.

Sa druge strane, tri odsto ispitanika identifikuje Kinu kao neprijatelja.

Skoro polovina ispitanika (47 odsto) ima pozitivan stav prema komunističkom uređenju Kine (muškarci, stariji od 60 godina, sa nižim nivoom obrazovanja, vangradskog tipa naselja), dok 17 odsto ispitanika ima negativan odnos prema takvom uređenju, dok 36 odsto ispitanika nije htelo da se izjasni o ovom pitanju, kažu u Institutu.

Čak 77 odsto ispitanika veruje da će odnosi Srbije i Kine u budućnosti biti bolji, dok nešto više od polovine ispitanika (56,4 odsto) smatra da je Srbiji najviše Kina pomogla tokom pandemije korona virusa. Evropsku uniju na prvo mesto po pomoći stavlja 17 odsto, 10,3 odsto spominje Rusiju dok se, kako stoji u saopštenju, ostali odgovori javljaju u manje od 2 odsto slučajeva.

Većina ispitanika, njih 80,1 odsto identifikuje Aleksandra Vučića kao političara koji najviše radi na dobrim odnosima Srbije i Kine, dok 5,2 odsto ispitanika smatra da nijedan političar ne radi na dobrom odnosu Srbije sa Kinom.

Tagovi