Novosadska opozicija o kovid bolnici: Jednima sporna lokacija, drugima "ad hoc" odlučivanje

Novosadska opozicija ima različite stavove kada je u pitanju izgradnja kovid bolnice na Mišeluku, koja će nakon pandemije postati gradska bolnica.
Novosadska opozicija o kovid bolnici: Jednima sporna lokacija, drugima "ad hoc" odlučivanje
Foto: 021.rs
Odbornici u Skupštini grada usvojili su odluku kojom će se kovid bolnica graditi na Mišeluku. Izgradnja kovid bolnice u Novom Sadu aktuelna je nešto više od mesec dana, nakon što je radove najavio predsednik države Aleksandar Vučić. Takva najava iznenadila je i pokrajinsku i gradsku vlast, ali se veoma brzo krenulo i pripremanje dokumentacije za početak radova.
 
Srpska radikalna stranka podržava ideju da se u Novom Sadu gradi kovid bolnica, koja će svojim kapacitetima rasteretiti Infektivnu kliniku i Klinički centar Vojvodine u celini. Kako kaše predsednik GO SRS Đurađ Jakšić, nema sumnje da borba sa korona virusom, bez obzira na masovnu vakcinaciju, nije gotova. 
 
"Uostalom, sam gradonačelnik je najavio da će se ovaj objekat koristiti kao gradska bolnica, kao ustanova sekundarnog tipa zdravstvene zaštite. SRS je mišljenja je da je gradska bolnica potrebna Novom Sadu, svojevremeno smo pokrenuli inicijativu da Novi Sad uđe u rešavanje imovinsko-pravnih odnosa sa Vojskom Srbije, ne bi li grad došao u posed kasarne 'Arčibald Rajs' u Futoškoj ulici. Ovo pominjem zato što smo mišljenja da je lokacija ovog objekta, nekadašnje kasarne, idealna za organizovanje i izgradnju gradske bolnice, zbog neposredne blizine Jodne banje, Futoškog parka i KCV u celini. Međutim, očito da je to na prilično dugom štapu. Priželjkujemo da Novi Sad zaista uđe u ozbiljno rešavanje imovinsko-pravnih odnosa sa Ministarstvom odbrane i mišljenja smo da bi najbolja lokacija za gradsku bolnicu bila kasarna Arčibald Rajs upravo iz navedenih razloga", poručuje Jakšić.
 
Oni, za razliku od drugih stranaka, nisu kritikovali izbor Mišeluka za lokaciju na kojoj će se graditi kovid bolnica, poručujući da će kroz 10 do 20 godina to biti najatraktivnije mesto za život u Novom Sadu.
 
Za Demokratsku stranku Srbije pitanje izgradnje kovid bolnice je iznad dnevno-političkih aktivnosti, te oni podržavaju ovaj predlog, kao i izbor lokacije.
 
"Zadovoljni smo lokacijom koja je odabrana, druge lokacije koje su bile u igri su lošije, sa gorom saobraćajnom infrastrukturom. Izgradnja komunalne infrastrukture na Mišeluku pomoći će da se ovaj deo grada razvija brže i bolje. Imaćemo dobrobit u izgradnji komunalne infrastrukture, a grad će privremenu kovid bolnicu moći da pretvori u objekat gradske bolnice, za koju se, koliko čujem, zalažu sve stranke", kaže predsednik GO DSS Bojan Radojević.
 
Predsednik GO Narodne stranke Borislav Novaković navodi da je najava gradskih vlasti da će se graditi kovid bolnica "sporna u svim stručnim i bitnim aspektima ove investicije". Naglašava da je gradska bolnica neophodno za bolje funkcionisanje zdravstvenog sistema, ali ne na ovaj način i na mestu koje je određeno.
 
Kako poručuje, odabrano je pogrešno vreme za gradnju objekta, jer se bolnice grade na početku, a ne na kraju pandemije, dodajući da ona sada ulazi u završnu fazu.
 
"Drugo, odabrano je neadekvatno mesto za gradnju tog objekta pošto je namera gradskih vlasti da po okončanju pandemije ovaj objekat pretvore u gradsku bolnicu. Komunikacijski je potpuno neprimereno da gradska bolnica bude udaljena od KCV osam kilometara. U interesu pacijenata i boljeg funkcionisanja zdravstvenog sistema je da gradska bolnica i KCV budu na što manjoj razdaljini kako bi zbrinjavanje urgentnih slučajeva bilo brzo i neometano", smatra Novaković.
 
Dodaje i da raspored prostora kovid bolnice i buduće gradske bolnice nije istovetan, zaključujući da će "upodobljavanje nakon okončanja pandemije biti, zapravo, nova investicija što ovaj projekat čini ekonomski spornim".
 
U novosadskom odboru Pokreta Dosta je bilo ukazuju na to da je, zakonski, Vlada AP Vojvodine osnivač zdravstvenih ustanova na njenoj teritoriji, ali da niko iz pokrajinske vlasti nije izgovorio nijednu reč o osnivanju novih ustanova u ovoj godini. Osim toga, sličnih najava nije bilo ni u gradskoj vlasti prilikom donošenja 
 
"Iako je gradska bolnica u Novom Sadu apsolutni prioritet, iako su o potrebi izgradnje ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u drugom po veličini gradu u Srbiji mnogo puta govorili predstavnici opozicionih političkih grupacija u gradu, aktuelna vlast je bila potpuno nezainteresovana po tom pitanju. Pravdanja nepostojanjem nadležnosti, nedostatkom sredstava, adekvatne lokacije i neophodnog stručnog kadra su bila dežurni odgovor od leta 2012. godine pa sve do nekoliko nedelja unazad", poručuju u DJB.
 
Kako navode, kada "stigne prosvetljenje", onda se može sve i sve se može rešavati neverovatno efikasno, sve "pod kapom zaštite zdravlja stanovništva". Ukazuju i na to da ostaju neodgovorena pitanja kao što su da li je bilo problema sa smeštajem pacijenata za čijom je hospitalizacijom postojala potreba od početka epidemije do danas, da li se očekuju novi, još veći talasi zaražavanja, koliko će se tačno novca potrošiti na nabavku opreme, da li će nova bolnica imati sve što je, zakonski, propisano u pogledu kadra, opreme, smeštajnih kapaciteta, u trenutku kada će iz statusa privreme kovid bolnice, postati gradska bolnica?
 
"Naravno da virus postoji, i da je za određene grupe stanovništva vrlo opasan, ali ovakve krize se pobeđuju smirenošću, promišljenim potezima, spuštanjem a ne podizanjem panike, odgovornim odlukama koje se donose na osnovu realnog sagledavanja svih parametara. Ne sejanjem panike i histerije, ne manipulisanjem strahom, ne donošenjem ad hoc odluka zarad pozitivnog efekta na politički rejting", dodaju u DJB.
 
Na kritike iz opozicije gradonačelnik Miloš Vučević kaže da ne razume kako neko može da napada izgradnju novih bolnica, a da o tome ne zna ništa.
 
"Teško je odgovarati na takva saopštenja, ali moram reći da će ova bolnica najpre sačuvati živote i zdravlje građana. A onima koji govore da je kasarna bila bolja, a da pri tom nisu ušli tamo, ni videli u kakvom je stanju i koliko bi koštala adaptacija, ne mogu da odgovorim bilo šta, možemo samo da ćutimo i da radimo", zaključuje Vučević.
  • Nikola

    15.04.2021 08:21
    Podražavam predlog radikala Jakšića. Verujem da bi bilo bolje da se rešilo to oko kasarne u Futoškoj ulici i da se tu gradi objekat zdravstvene namene.
  • Pozdrav od drugog

    14.04.2021 11:11
    @Mia
    Ajde molim te izračunaj kilometražu za preskočena naseljena mesta:
    Petrovaradin
    Sr. Kamenica
    Ledinci novi
    Ledinci Stari
    Rakovac
    Beočin
    Sr. Karlovci
    ....

    Nama ne treba ni most, nama ne treba ni bolnica, nama ne treba ni put ni trotoar ni bici staza, nama ne treba ni vazduh u stvari nama ništa ne treba i najbolje bi bilo da se bolnica ni ne gradi nego da imamo odelenja po mesnim zajednicama da se niko ne uvredi..

    Lokacija je odlična, infrastrukturalno pristupačna modernim i širokim saobraćajnicama iz bilo kog dela grada, nije u gusto naseljenohj zoni, može da se uredi i sredi park, ima mesta za parking....

    Mislim da bi neki bili najsrećniji da se bolnica napravi u Zmaj Jovinoj pa da svi kolekivno izludimo još više.
  • ns

    14.04.2021 07:19
    Ne na Mišeluku
    Nisu uzeta u obzir skoro svakodnevna zagušenja saobraćaja
    na Mostu Slobode. Posebno vikendom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti