Region

0

Slovenija uskoro ublažava mere za putovanja u inostranstvo

Autor: SA

Izvor: Beta

Slovenija uskoro ublažava mere za putovanja u inostranstvo

Izvor: Beta/STA/Anze Malovrh

Slovenija bi sledeće nedelje mogla da ukine zabranu putovanja van regiona stanovanja, ali i olakšati putovanja u inostranstvo, najavio je slovanački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.
On je, kako prenosi Hina, rekao da je zemlja još uvek u crvenoj fazi epidemije ali se približava trenutku kada će ukinuti meru zabrane putovanja van statističkog regiona.

"S obzirom na izuzetno dobro saradnju građana i poštovanje pravila za vreme poslednjeg zatvaranja mislim da ćemo već krajem ove nedelje odlučivati o mogućem otvaranju granica statističkih regija", rekao je Hojs.

Zbog smirivanja epidemiološke situacije posle 11-dnevnog "lokdauna", koji je istekao juče, vlada je ukinula dosta ograničenja, između ostalih i policijski sat koji je bio na snazi punih 174 dana.

Što se tiče putovanja u inostranstvo, Hojs je izrazio optimizam da će se stanje poboljšati do početka leta, iako je epidemiološka situacija u Evropi još teška, ali najavio je moguće olakšice za pojedine kategorije građana.

Vakcinisanost stanovništva do leta će biti dovoljno visok da će odmori u inostrantsvu biti mogući, kazao je Hojs, rekavši da je u tom pogledu optimističan, premda se stanje u Hrvatskoj, omiljenoj destinaciji Slovenaca, trenutno pogoršava.

On je najavio ublažavanje mera za slovenske rezidente koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila.

Trenutno za njih postoji mogućnost izlaska iz Slovenije i povratka u roku 12 sati za neophodne poslove, ali se razmatra da bi oni kroz dve nedelje mogli da prelaze granicu bez vremenskog ograničenja.        

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR