13. april  2021. 11.47  | Izvor: FoNet

Policijski čas u Mineapolisu zbog nereda tokom protesta

MINEAPOLIS -

U predgrađu Mineapolisa uveden je policijski čas zbog nereda koji su izbili u nedelju tokom protesta nakon što je policija ubila još jednog Afroamerikanca, na ulicama su i pripadnici Nacionalne garde, a predsednik SAD Džozef Bajden poziva na istragu.

Stotine ljudi okupile su se i u ponedeljak uveče ispred policijske stanice u Bruklin centru, Minesoti, da bi protestovale zbog smrti Afroamerikanca Dontea Rajta kojeg je upucao policajac prilikom zaustravljanja zbog saobraćajnog prekršaja.

mineapolis, policijski, čas, policija

Policija je demonstrante rasterivala suzavcem i dimnim bombama, a demonstranti nisu hteli da se raziđu uprkos policijskom času, javio je Glas Amerike.

Policajac koji je pucao u 20-godišnjeg Afroamerikanca je, po svemu sudeći, "slučajno pucao" iz pištolja koji je izvadio umesto omamljivača, saopšio je u ponedeljak šef policije.

Na video snimku, koji je objavljen na konferenciji za medije, vidi se okršaj Rajta i jednog policajca. Rajt zatim ulazi u svoj automobil, a u pozadini se čuje kako policajac viče: "Omamljivač, omamljivač".

"Na osnovu onog što sam video i reakcije policajaca posle, čini mi se da je ovde slučajno pucano iz pištolja što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Rajta", rekao je šef policije Bruklin Centra Tim Genon.

"Patimo. Priznajemo da ovo nije moglo da se dogodi u gore vreme. Utvrdićemo šta se dogodilo. Uradićemo sve što je u našoj moći da obezbedimo pravdu za Dontea Rajta", poručio je gradonačelnik Majk Eliot.

mineapolis, policijski, as, policija

Rajtova majka Kejti rekla je novinarima u nedelju da joj je sin tokom telefonskog razgovora rekao da ga je policija zaustavila zato što je imao osveživače vazduha ispred retrovizora, što nije legalno u Minesoti.

Navela je da je čula kako policija govori njenom sinu da izađe iz automobila. Poziv se prekinuo, a kada je ponovo zvala, odgovorila je devojka njenog sina koja je bila u automobilu i obavestila je da je Donte upucan. Devojka je u sudaru zadobila lakše povrede.

Tagovi
Srodne vesti