Sutra Predsedništvo KLS: Promena formata Superlige sve izvesnija

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.04.21. | 10:43

Ukoliko se usvoji predlog, Superliga prvi put od osnivanja neće imati ligašku fazu, već samo plej-of

Da bi stigli do nacionalne titule, učesnici Superlige su od prve sezone 2003/2004 (u vreme SR Jugoslavije i SCG), morali da prođu dve faze takmičenja, ligaški deo, koji se nekad sastojao od jedne, a nekad od dve grupe i od obaveznog plej-ofa.

Međutim, kako sada stvari stoje, završno takmičenje za srpsku košarkašku krunu u kome će učestovati pet ekipa iz ABA 1 lige i najbolje tri iz KLS, činiće samo plej-of faza.

Izabrane vesti

Zvanična odluka nije još doneta. Predsedništvo KLS koje čine predsednik Darko Jovičić, predstavnici ekipa iz ABA 1 lige (Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP i Borac) i tri najbolje plasirane ekipe iz prošlosezonske KLS ne računajući Čačane (Sloboda, Zlatibor, Novi Pazar) pojačano zastupnicima Mladosti i Vojvodine (dva prvoplasirana tima iz ovosezonske KLS) sutra će razmatrati o opcijama koje predložiti direktor Lige Leon Deleon.

Sreda, 18.00: (1,30) Crvena zvezda (16.0) Cedevita Olimpija (3,90)

Ipak, teško je verovati da bi bilo koja druga osim plej-ofa bila izvodiljiva, s obzirom na skučenost vremenskog prostora između završnica ABA 1 i ABA 2 liga i početka priprema nacionalnog tima za predolimpijski turnir u Beogradu.

Naime, prema prvobitnom rasporedu, dok nije doneta odluka o pomeranju utakmica 26. kola kola ligaškog dela za nedelju dana, poslednja utakmica finalne serije plej-ofa regionalnog takmičenja bila je planirana za 22. maj.

S druge strane, finale plej-ofa ABA 2 lige je između 4. i 6. maja, ali ne znači da se obaveze pojedinih klubova u tom rangu automatski završavaju tada, jer poraženog u finalu čeka baraž sa pretposlednjim iz ABA 1 lige koji bi dodatno mogao da bude produžen, ukoliko neki od srpskih timova bude igrao odlučujuće mečeve za titulu ABA 2 lige, a Borac izbegne pretposlednje mesto u ABA 1 ligi.

Zato je najrealnije da Predsedništvo KLS izabere opciju po kojoj bi superligaši igrali samo plej-of, a parovi bi bili sačinjeni na osnovu konačnog plasmana srpskih ekipa u ABA 1 ligi i timova iz KLS. Bez obzira na to što je do kraja ligaškog dela takmičenja ostalo da se odigra poslednje kolo kao i nekolicina odloženih utakmica, jasno je da neće moći da se primeni poredak srpskih ekipa pa će tako četvrtfinalni parovi Suprlige Srbije biti: Crvena zvezda (najbolje plasirani srpski tim u ABA) - Zlatibor (trećeplasirani u KLS), Mega (drugi srpski tim u AB) - Vojvodina (drugoplasirani u KLS), Partizan (treći srpski klub u ABA) - Mladost (prvoplasirani u KLS), FMP (četvrti srpski tim u ABA) - Borac (peti srpski tim u ABA).

Konačni sud ipak daje Predsedništvo.


tagovi

Superliga SrbijeKošarkaška liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara