13. april  2021. 10.24  →  23.50 | Izvor: Tanjug

Svet: Za 24 sata obolelo 567.000 ljudi; SAD: Trudnicama i porodiljama preporučuju Fajzer i Modernu

NJUJORK, SIDNEJ, TEL AVIV -

Američka kompanija "Džonson i Džonson" saopštila je danas da odlaže upotrebu svoje vakcine protiv korona virusa u Evropi u trenutku dok se vodi istraga o vezi između retke pojave krvnih ugrušaka i njihove vakcine u SAD.

Kompanija je odluku objavila nakon što su regulatorni organi u SAD rekli da preporučuju pauzu u primeni vakcine koja se daje u jednoj dozi kako bi istražili izveštaje o pojavi potencijalno opasnih krvnih ugrušaka, preneo je AP.

Razmatramo slučajeve sa evropskim zdravstvenim vlastima, navela je kompanija.

johnson, dzonson, vakcina, jansen

Doneli smo odluku o proaktivnom odlaganju upotrebe naše vakcine u Evropi, dodao je "Džonson i Džonson".

Stotine hiljada doza vakcine trebalo je da budu isporučene u Evropu u narednim nedeljama.

EK traži objašnjenje za kašnjenje vakcine Džonson&Džonson

Evropska komisija traži objašnjenje od farmaceutske kompanije Džonson&Džonson o "potpuno neočekivanoj" objavi o kašnjenju isporuka vakcina Evropskoj uniji, rekao je danas Rojtersu neimenovani zvaničnik EU.

Zvaničnik EU je rekao da je američka kompanija potvrdila za petak sastanak na kojem će se razgovarati o isporuci 55 miliona doza vakcina do kraj juna, kako je i predviđeno ugovorom.

"Evropska komisija je u kontaktu sa kompanijom kako bi dobila objašnjenje o kašnjenju u isporuci", dodao je zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost jer, kako je naveo, "razgovori su poverljivi".

Portparol komisije je rekao da EU razmatra situaciju, ali da za sada nema komentar.

"Ovo su zabrinjavajuće vesti, zvuči da bi sve moglo da se završi isto kao sa AstraZenekom", dodao je diplomata EU.

AstraZeneka je smanjila isporuku vakcina EU sa 300 miliona doza na 100 miliona do kraja juna, podseća Rojters.

Kompanija Džonson i Džonson za sada nije komentarisala da li će kašnjenje uticati na dogovorene ciljeve o isporuci EU.

Imunizacija američkom vakcinom je počela u ponedeljak, izjavio je ranije danas portparol Komisije.

Saopštenje kompanije Džonson i Džonson dolazi nakon što su američke zdravstvene agencije danas preporučile da se pauzira imunizacija njihovom vakcinom, a nakon što je šest žena ispod 50 godina koje su primile vakcinu dobilo krvne ugruške.

EMA je još u petak istraživala krvne pojavu krvnih ugrušaka u SAD, a danas je ponovila da povezanost još nije jasna.

U martu kompanija je obavestila zvaničnike EU da bi moglo da dođe do problema u ispunjenju ciljeva u drugom kvartalu, a usled kašnjenja je došlo do pomeranja početka vakcinacije, planiranog, inače, za 1. april.

Australija odustala od kupovine vakcina Džonson i Džonson

Vlada Australije je saopštila danas da odustaje od kupovine vakcina kompanije Džonson i Džonson koja se prima u samo jednoj dozi.

Istovremeno, potvrđeno je da je identifikovan i drugi slučaj pacijenta sa trombozom koja verovatno ima veze sa dobijanjem vakcine kompanije AstraZeneka, navodi se u izveštaju AP .

Ministar zdravstva Australije Greg Hant objasnio je da je vlada odustala od kupovine vakcina kompanije Džonson i Džonson, jer je njihov preparat sličan onom koji proizvodi AstraZeneka od koje je Australija već naručila 53,8 miliona doza.

Vlada Australije udvostručila je svoju narudžbinu od kompanije Fajzer/Biontek za još 20 miliona doza koje bi trebalo da budu isporučene u poslednjem kvartalu ove godine.

Izrael: Vakcinisanim strancima dozvoljen ulazak krajem maja

Izrael će krajem narednog meseca početi da dozvoljava ulazak vakcinisanih turističkih grupa, jer je domaća kampanja vakcinacije drastično oborila broj infekcija kovidom-19, navodi se u danas objavljenom saopštenju izraelskih ministarstava zdravlja i turizma.

Svi strani posetioci moraće da prikažu negativan PCR test pre ukrcavanja na let za Izrael, i serološki test za dokazivanje vakcinacije po dolasku na aerodrom Ben-Gurion, u blizini Tel Aviva, prenosi agencija Rojters.

U zajedničkom saopštenju ministarstava navodi se da će "ograničen broj grupa početi da pristiže 23. maja", u početnoj fazi tog plana.

U kasnijoj fazi, ulazak grupa biće proširen, a pojedinačni putnici će takođe moći da uđu u zemlju, navodi se u saopštenju.

"Izrael je prva vakcinisana zemlja, a građani Izraela su prvi koji uživaju u ovom rezultatu. Nakon otvaranja ekonomije, vreme je da se dozvoli turizam na jedan pažljiv i proračunat način", izjavila je izraelska ministarka zdravlja Juli Edelštajn.

Izrael je pre mesec dana počeo da ponovo otvara svoju ekonomiju, na "krilima" najboljih rezultata inokulacije, u okviru koje je oko pet miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika već primilo dve doze vakcine protiv kovida-19.

U Izraelu trenutno postoji 3.369 aktivnih slučajeva kovida, a broj dnevnih infekcija je pao na oko 200.

Iran prijavio rekordan broj novozaraženih kovidom

Iranske vlasti saopštile su danas da je registrovano 24.760 novih slučajeva kovida-19 u protekla 24 sata, u trenutku kada je zemlja suočena sa četvrtim talasom korona virusa.

Iranske vlasti su za najnoviji talas optužile milione ljude koji su putovali širom zemlje za iransku Novu godinu prošlog meseca, i koji su učestvovali u porodičnim okupljanjima uprkos zdravstvenih merama koje promoviše vlada, prenosi agencija Rojters.

Portparolka iranskog ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari izjavila je za državnu TV da je identifikovano 24.760 novih dnevnih slučajeva, zbog čega se ukupan broj zaraženih popeo na 2.118.212 slučajeva.

Dnevni broj preminulih porastao je na 291, što je najveći broj od 9. decembra. Time je ukupan broj žrtava dostigao 65.055.

Zvanični Teheran je u subotu uveo desetodnevni lokdaun za veći deo države. Zaključavanjem su pogođene 23 od 31 provincije u Iranu.

Anketa: 63 odsto Amerikanaca je za vakcinacione dokumente

Skoro dve trećine Amerikanaca podržava neku formu dokumenata kojim se potvrđuje da je osoba vakcinisana, a polovina smatra da bi takav program morao da bude obavezan, pokazala je novo istraživanje.

Anketa Morning konsalta je pokazala da 63 odsto odraslih Amerikanaca bi podržala izradu vakcinacionih dokumenata, dok 46 odsto smatra da bi to morao da bude obavezno, preneo je list Hil.

Uprkos podršci dokumentima, više od pola anketiranih - 53 odsto, protivi se da firme zabrane nevakcinisanim osobama da ulaze u kancelariju, u poređenju sa 36 procenata onih koji podržavaju tu ideju.

Polovina ispitanih smatra da poslodavci mogu da traže vakcinacionu potvrdu pre nego što se vrate u kancelarije, a 40 odsto se protivi.

Mnogi Amerikanci se brinu da bi vakcinaciona dokumenta ili pasoši narušili privatnost pacijenata.

U anketi je učestvovalo 2.200 punoletnih državljana SAD, u periodu od 2. do 4. aprila.

SZO: Za 24 sata od kovida obolelo više od 567.000 ljudi

Više od 567.000 ljudi obolelo je u prethodna 24 sata, pokazuju večerašnji podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pa je ukupan broj inficiranih od početka pandemije 136,29 miliona.

Dosad je zaraženo 136.291.128 osoba, a umrlo je 2.941.128 pacijenata, dok je za 24 sata broj inficiranih skočio za 567.849, a umro je 9.521 pacijent, javio je TAS S.

Najviše novozaraženih ima u Jugoistočnoj Aziji (175.614), sledi Evropa (159.163), pa Severna i Južna Amerika (153.573).

Prve po broju kovid slučajeva su Sjedinjene Američke Države (30.888.865), slede Indija (13.689.433) i Brazil (13.482.023).

SAD: Trudnicama i porodiljama preporučuju Fajzer i Modernu

Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) je danas saopštio da je za trudnice i porodilje koje žele da se vakcinišu protiv kovida najbolje da to urade vakcinom Fajzer/Bionteh ili Moderna, nego Džonson i Džonson vakcinom.

Objava prati uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je preporučio pauzu u davanju vakcina Džonson i Džonson zbog mogućeg stvaranja krvnih ugrušaka, javio je Si-En-En.

"U ovom trenutku ne postoji jasan profil žena koje bi mogle imati takvu izuzetno retku komplikaciju. Ipak, dok stvari ne budu jasnije, važno je da ohrabrimo trudnice i porodilje koje žele da se vakcinišu da odaberu mRNA vakcine - Fajzer ili Modernu", navodi se u saopštenju ACOG.

U njihovom saopštenju se dodaje da osobe koje su se vakcinisale Džonson i Džonson vakcinom u prethodne tri nedelje treba da potraže hitno lekarsku pomoć u slučaju da imaju jaku glavobolju, bol u stomaku, nogama, kratak dah.

Brazil: Sve više mlađih od 40 godina na intenzivnoj nezi

Kriza izazvana pandemijom kovida-19 u Brazilu pogađa sve više mlađe ljude, pokazuju bolnički podaci prikupljeni tokom prošlog meseca, prema kojima je većina pacijenata na intenzivnoj nezi mlađa od 40 godina.

Izveštaj je objavila brazilska Asocijacija za intenzivnu medicinu, a baziran je na podacima više od trećine jedinica intenzivne nege u zemlji, koje beleže veliki porast broja obolelih među mlađom populacijom kojima je potrebna intenzivna nega, piše Rojters.

Prvi put od izbijanja pandemije u Brazilu 52 odsto kapaciteta intenzivne nege popunili su bolesnici mlađi od 40 godina.

U Brazilu je danas zabeleženo više od 82 hiljade novih slučajeva kovida-19, čime je ukupan broj zaraženih prešao 13,5 miliona.

Od posledica infekcije korona virusom preminulo je još 3.808 obolelih.

Brazil je treća zemlja u svetu po broju zaraženih i druga po broju preminulih od posledica infekcije korona virusom.

Tagovi