RFZO usvojio novu listu od 150 lekova koji će ubuduće biti dostupni građanima "preko recepta" 1Foto: EPA-EFE/STEFANO CAVICCHI

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu na kojoj se nalazi 150 lekova koji će ubuduće biti dostupni građanima „preko recepta“, izjavila je danas za TV Prva direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, i dodala da je najveći broj lekova sa spiska „paralela“ onih koji se već prepisuju pacijentima.

Škodrić je rekla da se uvođenjem „paralela“ za lekove koji su već na listi izbegavaju nestašice, postižu niže cene pri nabavkama i veća konkurencija na tržištu.

„U ovoj grupi lekova sa nove liste nalaze se antibiotici, anestetici, antipiretici poput paracetamola u obliku rastvora, a to su lekovi koji se danas višestruko više koriste zbog kovida“, rekla je Škodrić.

Dodala je da na novom spisku povećan broj lekova za hipertenziju i psihijatrijska oboljenja, kao i da je dodat „veliki broj“ citostatika, za karcinome kolena, jajnika, želuca i prostate.

„Inovativnih lekova na ovoj listi nema, ta lista je u pripremi i biće spremna do početka leta“, najavila je direktorka RFZO i naglasila da je odlukom te institucije povećan  broj ustanova u kojima će biti moguće dati terapiju za maligne i hematološke bolesti.

Direktorka RFZO: Svi penzioneri do 5. juna dobijaju pakete vitamina

Ona je najavila da će do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiti pakete vitamina koje je obezbedila država.

Ona je navela da je isporuka prvih 300.000 paketa sa cinkom i vitaminima C i D3 počela u ponedeljak.

„Do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiće vitamine na kućnu adresu“, kazala je danas direktorka RFZO za Prvu televiziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari