Savet bezbednosti UN danas razmatra izveštaj o radu UNMIK-a 1Ujedinjene nacije Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Savet bezbednosti UN će danas razmotriti novi šestomeseči izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), a na video sednici će učestvovati i šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a obuhvata period od 16. septembra 2020. do 15. marta 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da trajni mir, stabilnost i društveno-ekonomski razvoj na Kosovu i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu koji je usmeren na normalizaciju odnosa Prištine s Beogradom.

U novom šestomesečnom izveštaju o radu misije UNMIK-a, koji je danas na dnevnom redu video sednice Saveta bezbednosti UN, Gutereš je naglasio da napredak u dijalogu takođe ostaje presudan za evropske aspiracije i Kosova i Srbije.

„Iako pozdravljam jasne izjave obe strane o važnosti unapređenja dijaloga, podvlačim važnost istinske predanosti nastavku razgovora na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU u vrlo bliskoj budućnosti“, naveo je Gutereš u izveštaju.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmotren šestomesečni izveštaj o radu UNMIK održana je 21. oktobra prošle godine, putem video linka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari