ERDOGAN SA PREMIJEROM LIBIJE POTVRDIO POSVEĆENOST POMORSKOM SPORAZUMU: Turska podržava jedinstvo Libije, njenu obnovu i vojsku!
Foto: EPA / Turkish President Press Office

sporni pomorski dogovor

ERDOGAN SA PREMIJEROM LIBIJE POTVRDIO POSVEĆENOST POMORSKOM SPORAZUMU: Turska podržava jedinstvo Libije, njenu obnovu i vojsku!

Planeta -

Premijer privremene vlade Libije i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdili su danas više novih međudržavnih ugovora i posvećenost pomorskom sporazumu iz 2019. godine zbog kojeg protestuju Grčku i Kipar.

AP prenosi da je Erdogan nakon sastanka u Ankari sa libijskim premijerom Abdulom Hamidom Dbeibahom, izjavio da njegova zemlja podržava jedinstvo Libije, njenu obnovu i vojsku.

Turski predsednik takođe je najavio slanje 150.000 doza vakcine protiv kovid-19 i opremanje i upravljanje kovid bolnicom u Tripoliju kako bi se pomoglo Libiji da se izbori sa pendemijom.

Redžep Tajip Erdogan, Abdul Hamid Dbeibah
foto: EPA / Turkish President Press Office

AP prenosi da su dva zvaničnika potvrdila posvećenost ranije potpisanom sporazumu kojom se utvrđuju pomorske granice između dve zemlje na Mediteranu, koji je izazvao proteste Grčke i Kipra.

Te dve zemlje su osudile sporazum, rekavši da je to ozbiljno kršenje međunarodnog prava kojim se zanemaruju prava drugih zemalja istočnog Mediterana.

"Memorandum o razumevanju u vezi s pomorskom jurisdikcijom na Mediteranu koji smo potpisali sa našim susedom Libijom, obezbedio je interes i budućnost obe zemlje", rekao je nakon sastanka Erdogan, navodi agencija.

Redžep Tajip Erdogan, Abdul Hamid Dbeibah
foto: EPA / Turkish President Press Office

Libijski premijer takođe je potvrdio da sporazum služi nacionalnim interesima Turske i Libije, ali je dodao je da je važno započeti dijalog koji će uzeti u obzir interese svih uključenih strana.

AP prenosi da je prethodno Dbeibah rekao da je njegova vlada spremna da uspostavi zajednički libijsko-grčki komitet za nastavak pregovora o postavljanju morske granice između dve zemlje i razgraničenju ekskluzivne ekonomske zone za prava na eksploataciju nafte i gasa.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track