Doba dana kada se troši najviše kalorija

Zdravlje 12. apr 202121:03 0 komentara
Shutterstock

Unutrašnji sat našeg tela, koji se naziva i cirkadijalni ritam, diktira mnogo toga u našem danu. Govori nam kada smo gladni, kada smo umorni ili kada treba da spavamo, ali i još mnogo toga.

Telesni sat takođe određuje u koje doba dana sagorevate najviše kalorija, čak i kad ne radite ništa, pokazalo je novo istraživanje.

Povezane vesti

Prema studiji objavljenoj u „Current Biology“, kasno poslepodne i rano veče je period kada  sagorevamo 10 odsto više kalorija nego ujutru.

Studija ukazuje na važnu ulogu cirkadijalnog ritma u regulaciji metabolizma. Zbog toga ljudi koji imaju neredovne rasporede spavanja zbog noćnih smena ili drugih faktora imaju veću verovatnoću da će dobiti kilograme.

Kako bi procenili promene u metabolizmu tokom dana bez uticaja nivoa aktivnosti, prehrambenih navika i načina spavanja, naučnici su tokom mesec dana proučavali sedam učesnika u laboratoriji u kojoj nije bilo prozora ni satova.

Učesnici nisu imali ni telefon ni internet i dobili su rasporede kada mogu da spavaju, da se probude  i da jedu. Svake večeri učesnici su odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći, zbog čega unutarnji sat tela nije mogao da prati njihov ritam.

Sve to je bilo osmišljeno da se ljudsko telo ne bi oslanjalo na znakove iz spoljašnjeg sveta. To je istraživačima omogućilo merenje brzine metabolizma u svako doba dana, prenosi Times Of India.

Otkriveno je da su učesnici sagorevali najmanje kalorija u stanju mirovanja kasno u noći kada su doživeli pad telesne temperature. Potrošnja energije bila je najveća oko 12 sati kasnije, u večernjim i poslepodnevnim satima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!