KURIR TELEVIZIJA

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR U SUBOTICI: Kostimirana turistička tura zaintrigirala je sve posetioce ovog grada

Srbija -

Ukoliko ste protekle subote šetali Suboticom, mogli ste videti nesvakidašnji prizor - Josipa Hartmana, naslednika nekadašnje poznate porodice industrijalaca i dobru vilu. Reč je o kostimiranoj turističkoj turi, kojom se pričaju priče o znamenitostima i istoriji ovog grada, od pre tačno jednog veka.

Raskalašni sin, naslednik nekadašnje imperije Hartman, Josip, glavom i bradom u centru Subotice. A uz njega dobra vila. Ovaj prizor privukao je mnoge da sa njima koračaju ulicama grada, i kroz intrigantne dijaloge istinitog lika iz 1921. godine i onog iz mašte, čuju o kulturno-istorijskom nasleđu ovog bačkog grada.

Moglo se saznati o palati Vilima Konena, tvorca fabrike čokolada i bombona, videti lepota doma Titusa Mačkovića ondašnjeg gradskog inženjera koji je Subotici ostavio preko 300 objkata, o Narodnom pozorištu, Gradskom muzeju, trgovima, infrastrukturi, te svemu onome što je činilo svakodnevicu sugrađana u periodu između dva svetska rata.

Prisutni su imali prilike i da saznaju šta se događalo nakon smrti naslednika Hartmanovih - dolazak Drugog svetskog rata, period konfiskacije imovine i progon Jevreja. O čemu je Josipu, koji je u 21. vek stigao putujući kroz vreme, govorila "dobra vila", kako bi ga u godinu iz koje dolazi vratila sa izmenjenim stavovima o životu.

Ova nesvakidašnja turistička tura, usledila je kao nastavak prošlogodišnje, koja je pratila život bračnog para industrijalaca Tereze i Rafaela Hartmana.

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

Nikola Dimitrov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track