1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Sve je još uvek otvoreno

12. april 2021.

Danas su stranke CDU i CSU ceo dan raspravljale o gorućem pitanju: ko će biti njihov kandidat za kancelara? CDU je podržao svog lidera, a CSU svog. Time se borba nastavlja, a evo šta o tome pišu nemački mediji.

https://p.dw.com/p/3rtj0
Foto: Tobias Schwarz/Reuters

„Prema generalnom sekretaru CSU Markusu Blumeu, predsedništvo bavarskih demohrišćana jednoglasno je dalo podršku svom lideru Markusu Zederu kao kandidata Unije za kancelara.

Time sada postoji preporuka rukovodstva CDU za Armina Lašeta, preporuka CSU za Zedera - a među nemačkim stanovništvom postoji mišljenje sa jasnom većinom, rekao je Blume.

Naimer, lideri CSU veruju da je Zeder najpogodniji kandidat za zadatke koji predstoje kancelaru. Sada se ne radi o brzim odlukama, već o ispravnim odlukama, rekao je Blume. Ovo je početak konsultacija, koje ne treba da budu beskrajne, ali otvorenog tipa, naglasio je on", prenosi nemački javni servis tagesšau.

Prethodno je vrh CDU razgovarao o pitanju kandidata i pružio podršku Arminu Lašetu. „Postoji široka podrška Arminu Lašetu kao kandidatu za kancelara iz CDU i CSU, rekao je generalni sekretar CDU Paul Cimiak. On je objasnio da se ovde radi o sposobnosti liderstva, ali i o sposobnosti okupljanja i vođenja jednog tima. Radi se o modernizaciji zemlje i moći integrisanja društva u celini. Prema jednoglasnom viđenju onih koji su se danas javili za reč, Armin Lašet najbolje otelotvoruje sve ovo, rekao je Cimiak", piše tagesšau.

Lašet želi modernu Nemačku

Nemačka agencija dpa prenosi izjavu Armina Lašeta, šefa CDU-a i premijera savezne pokrajine Severne Rajne Vestfalije koju je dao posle sastanka predsedništva CDU:

„Svakome sam već rekao: Ja sam za modernu Nemačku. Želim da kombinujemo pitanja zaštite klime sa ekonomskim pitanjima. A u dijalogu sa sindikatima želim da osiguram da i zaposleni imaju budućnost. Želimo da pobedimo u gradovima, ali i u regionima, da pridobijemo mlade i stare i da mlade sa istorijom imigracije učinimo glasačima za Uniju ".

Lašetovu kandidaturu je, kako javlja agencija dpa, podržao i predsednik Bundestaga Volfgang Šojble.

Mediji prenose da je Lašet izjavio da je za to da se odluka - on ili Zeder - donese što pre, da se ne bi trošila snaga na to već na važna pitanja koja muče Nemačku ovih dana. Lašet je izjavio bi još danas razgovaro sa Zederom.

Ko će doneti odluku?

A Bild, najtiražniji list u Nemačkoj, piše da „sve više vodećih ljudi u CSU poziva na to - da poslanički klub Unije u Bundestagu učestvuje u odluci o kandidatu. Sam Zeder je novinarima nakon sastanka predsedništva CSU rekao: Važno je čuti šta kaže poslanička grupa. Spreman sam da sutra vodim diskusiju u poslaničkoj grupi .

Međutim, Lašet je prethodno već rekao novinarima u sedištu CDU da se poslanički klub Unije sutra neće baviti pitanjem kandidata - već Zakonom o zaštiti od infekcija.

Prema informacijama Bilda, CSU je u nedelju uveče odlučio da odluku o kandidatu treba da donese poseban krug u odvojenim razgovorima. Predlog je bio: pet CSU i pet CDU učesnika. Ovaj predlog je očigledno izazvao nezadovoljstvo u CDU.

Još uvek je nejasno koliko učesnika će biti. Izgleda da su predsednik Bundestaga Volfgang Šojble (CDU) i Edmund Štojber (CSU) takođe mogući učesnici u tom krugu, navodi Bild.

Zeder je omiljen(iji) - potvrđuje i ova anketa 

Osim toga, ovaj list donosi da je „Zeder na prvom mestu u anketi koju je po zahtevu Bilda sproveo INSA, institut za ispitivanje javnog mnjenja. Za tu priliku ispitano je 2171 osoba u celoj Nemačkoj, a pitanje je glasilo: U kojoj meri neko od navedenih 22 političara predstavlja vaše interese?

Zeder je po toj anekti čak ispred Merkel, kao što je to već bio slučaj u leto 2020. Armin Lašet se nalazi daleko - na mestu broj 12.

Bild navodi da su ispred Lašeta političarka Levice Sara Vagenkneht, vicekancelr i socijaldemokrata Olaf Šolc, kao i dvojac Zelenih Habek i Berbok, pa i liberal Kristijan Lindner. Čak je to i Fridrih Merc, na poziciji broj 11", stoji u Bildu.

priredila: Dijana Roščić

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.