Najbolja evropska filozofija

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.04.21. | 18:12

Kupuj mlade, kupuj jeftino, pregovaraj tvrdo i ako moraš da prodaš - prodaj skupo

RB Lajpcig nastavlja da dominira fudbalskim tržištem kada su u pitanju akvizicije za narednu sezonu. Filozofija Red Bulovog kluba jasna je od osnivanja - kupuj mlade, kupuj jeftino, pregovaraj tvrdo i ako moraš da prodaš, prodaj skupo. Taj sistem doneo je Bikovima brzinski plasman u Bundesligu, a prošle godine i istorijski ulazak u polufinale Lige šampiona. I što je najvažnije, RB Lajpcig je za svega 11 godina postojanja etabliran kao jedan od najorganizovanijih i najozbiljnijih klubova Evrope.

Sve to krucijalno utiče na mlade igrače širom sveta da odaberu Lajpcig pre nekih tradicionalnih i neuporedivo većih timova.

Izabrane vesti

Akvizicije o kojima govorimo najbolji su dokaz ovoj tvrdnji. Joško Gvardiol iz zagrebačkog Dinama mogao je da bira - Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Mančester Siti... Potrajalo bi nabrajanje. Ne, odabrao je Lajpcig. Mohamed Simakan bio je primarna meta velikog i slavnog Milana. Odlučio se za Lajpcig. Brajana Brobija iz Ajaksa, kao slobodnog agenta od leta pred nama, takođe su želeli najvažniji klubovi. Mino Rajola kazao je - ideš u Lajpcig, uveren da će jedan od njegovih najperspektvnijih klijenata baš na istoku Nemačke imati najveću mogućnost da pravilno razvija potencijal.

*** RB Lajpcig, nova evropska sila - kako je sve počelo i gde se završava ***

Naposletku tu je i Anhelinjo. Momak ugušen u Mančester Sitiju prodisao je u PSV Ajndhovenu. Lajpcig je u njemu prepoznao top potencijal i za manje od dve godine napravio jednog od najboljih bekova na svetu. Pa onda nazad na onu filozofiju s početka i pametno poslovanje: zahvaljujući sjajnim pregovorima igrača čija je trenutna tržišna vrednost između 35 i 40 miliona evra otkupio je za 18.000.000.

A Španac, razume se, nijednog momenta nije dovodio u pitanje odluku da ostaje među Bikovima...

Povod za sve ovo? RB Lajpcig je osigurao i peto pojačanje za sezonu 2021/22. Kako je pre nekoliko sati saopšteno iz kluba paraf na četvorogodišnji ugovor stavio je Benjamin Henrihs. U pitanju je reprezentativac Nemačke i dete Bajera iz Leverkuzena kog je u avgustu 2018. godine Bajernu ispred nosa odveo Monako. I platio ga čak 20.000.000. Henrihs se nije najbolje snašao u Ligi 1, imao je i dosta problema s povredama, pa su ga Kneževi pustili na pozajmicu u Lajpcig. Naravno, uprava nemačkog kluba još jednom je pametno odreagovala - može, preuzimamo čitavu platu, ali mora i otkupna klauzula. I tako je bilo. Postavljena je na 15.000.000 evra.

Beni Henrihs nije se naigrao ove sezone - problem su opet bile česte i nezgodne povrede, otuda tek 300 i kusur minuta u Bundesligi - ali u Red Bulovom klubu očito su procenili da će 24-godišnji desni bek u doglednoj budućnosti doći na svoje. I Julijan Nagelsman se složio - kupujemo.

Da nečeg veoma zanimljivog ima u ovom momku potvrđuje i poziv Joahima Leva za poslednje akcije Manšafta.

RB Lajpcig do sada je potrošio 64.000.000 evra za pripremu tima za iduću sezonu i po tome mu nema premca u Evropi. Ali realan trošak zapravo iznosi samo 12.000.000, pošto je najveći deo one cifre namiren prodajom Dajoa Upamekana Bajernu.

Deluje tako jednostavno...



tagovi

letnji prelazni rok 2021Benjamin Henrihs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara