12. april  2021. 15.16  →  18.06 | Izvor: RTV (Radoslavka Žigić)

Srpsko-crnogorski dogovor za energetsku stabilnost

BEOGRAD -

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović i ministar za kapitalne investicije Crne Gore, Mladen Bojanić, potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti energetike i rudarstva, nakon sastanka dve delegacije i tet-a-tet sastanka. Bez stabilnosti energetskog sistema nema ekonomske stabilnosti, ni privrednog razvoja, zajednički je zaključak.

video icon

Dve delegacije razgovarale su o saradnji u visokonaponskoj mreži, već započetoj izgradnji Transbalkanskog koridora, izgradnji hidroelektrane, za koju se radi tehnička dokumentacija i povećanom obimu saradnje u obnovljivim izvorima energije.

"Dogovorili smo se da formiramo naše operativne timove koji će biti stalno na vezi i tu našu saradnju, današnju, koja je zaista bila uspešna i u jednom i u drugom sastanku, pretočimo u ono što se zove realizacija, od čega će naši građani, i jedne i druge države da imaju koristi", rekla je Mihajlovićeva.

Crnogorski ministar za kapitalne investicije rekao je da je cilj te države da produbi ekonomsku saradnju sa Srbijom jer su samo energetski bogate zemlje i ekonomski bogate.

"Neobično mi je drago što sam danas ovde, što imam priliku da u ime Vlade Crne Gore potpišem memorandum i to je samo jedan početak jer, kao što je rekla uvažena potpredsednica, operativni timovi su formirani", rekao je Bojanić.

Mihajlović je najavila da će novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije u Srbiji biti zabranjena izgradnja mini hidroelektrana u zaštićenim područjima, bez obzira na zonu i to da li se radi o malim, malim derivacionim, ili velikim hidroelektranama.

Hidroelektrane su prethodnih godina građene nesavesno, podsetila je ministarka Mihajlović. Njihova izgradnja od sada će biti moguća samo na osnovu odluke Vlade Srbije.

 

Srodne vesti