');
Najnovije vesti
Blic Premium

PROCURILI PODACI Pao dogovor 13 zemalja EU oko kovid-pasoša, evo kako će sve izgledati

Austrija i još dvanaest zemalja EU dogovorili su sedam kriterijuma za stvaranje kovid-pasoša koji bi trebalo da olakša turistička putovanja ovog leta, javlja austrijska javna televizija ORF.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: shutterstock

- Cilj je uvesti kovid-pasoš brzo i što ujednačenije na evropskoj nivou, izjavila je austrijska ministrica turizma Elisabet Kostinger (ÖVP) za austrijsku agenciju APA. Tih sedam kriterijuma sada će se proslediti Evropskoj komisiji.

Kovid-pasošem bi se jednostavno dokazivalo da li je neko vakcinisan, da li je preboleo kovid-19 ili ima važeći negativni test.

- To bi trebalo da bude izvedeno jedinstvenim QR kodom, na jednostavan i "user-friendly" način- kaže austrijska ministrica turizma, a prenosi "Jutarnji list".

Elizabet Kostinger, austrijska ministarka turizma
Foto: Franz Perc, Alamy / Profimedia
Elizabet Kostinger, austrijska ministarka turizma

Na poziv ministarke Elisabet Kostinger, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španija i Austrija prvi put su o uvođenju kovid-pasoša razgovarali 29. marta. Dve nedelje kasnije, 13 članica EU složilo se da bi korona-propusnica trebalo da se uvede najkasnije do juna, čime bi se olakšala putovanja pre kraja pandemije.

Glavni uslov i pitanje je - kako izbeći diskriminaciju?

Kovid-pasoš ne sme da se iskoristi za uvođenje obaveznog cepljenja na mala vrata. Osim toga, i nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana, poručuju Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosleđivali u centralizovanu bazu podataka na nivou EU nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susednim zemljama, javlja ORF.