Capital.ba

Firma gradonačelnika Zvornika popravlja elektrofiltere na „TE Ugljevik“

12.04.2021. / 14:45

UGLJEVIK – Preduzeće „Enikon-Mont“ iz Zvornika biće angažovano na uklanjanju nedostataka na elektrofilterskom postrojenju na termoelektrani u Ugljeviku. Ova firma, u vlasništvu gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, radove će naplatiti 200.000 maraka.

RiTE Ugljevik

FOTO: Panradio

Uprava rudnika i termoelektrane (RiTE) u Ugljeviku je ugovor zaključila prošle sedmice na period od godinu dana.

Analizom pristigle ponude, uvidom u priloženu dokumentaciju suštinskom provjerom sadržaja i validnosti dokumentacije Komisija za javne nabavke je konstatovala da ponuda „Enikon-Monta“ zadovoljila sve uslove postavljenim tenderskim dokumentom te je prihvatljiva za Ugovorni organ“, stoji u Odluci o izboru.

Inače, od dobrog rada elektrofilterskog postojenja zavisi i rad novoizgrađenog sistema za odsumporavanje (ODG) koji je plaćen 160 miliona maraka.

Međutim, interesantno je to što je uprava „RiTE“-a uporno tvrdi kako taj sistem (ODG) besprijekorno funkcioniše, te kako imaju najčistiju termoelektranu u BiH, pa je nejasno o kakvim nedostacima na filterima je riječ.

Preliminarni rezultati testiranja pri maksimalno mogućem opterećenju su pokazali da su sve vrijednost ispod ugovorom zahtjevanih“, pohvalili su se u avgustu prošle godine.

Podsjećamo, elektrofiltersko postrojenje je remontovano 2017. godine za što je izdvojeno 20 miliona maraka.

Međutim, kako se kasnije ispostavilo ono je ispuštalo veću koncentraciju čestica od dozvoljenih zbog čega je doveden u pitanje i uspjeh sistema za odsumporavanje, a koje se nadovezuje na to postrojenje.

Iz uprave su svu krivicu pokušali da prebace na preduzeće ZVVZ Enven Engineering“ iz Češke koje je radilo remont, ali su Česi to ubrzo demantovali optužujući „RiTE Ugljevik“ za nestručnost prilikom rukovanja i servisiranja.

Prema saznanjima portala CAPITAL Češka firma je bila zainteresovana da riješi ovaj problem ali je izostala reakcija sa druge strane, koja se odlučila da angažuje firmu iz Zvornika

Kontroverze su nastavljene krajem prošle godine, kada je u jeku izborne kampanje ODG postrojenje svečano pušteno u rad da bi ubrzo zatim bilo ugašeno jer se ispostavilo kako nema upotrebnu dozvolu.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Firma gradonačelnika Zvornika popravlja elektrofiltere na „TE Ugljevik“

    1. Next

      Pa bolje i debeli nego stranci.Nego zar tu ne ide aukcija ko da niže ili je zqlosni zakon t9 ostavio samo za bijedu do 50000 KM

    2. Mali Zvornik

      A šta ćemo sa nepostojećim filterima na kotlovima Fabrike “Birač”, koji funkcionišu na najprljaviji ugalj i zagađuju Zvornik – Karakaj i okolinu. Na kriminalan način izdata ekološka dozvola od strane domaćice Srebre. TE Ugljevik je mala maca za FG Birač. O tome niko ne smije ni da priča ni da piše. Propala Energolinija je posluđila da se 19 miliona uzme od IRB i strpa u privatne džepove. Kriminal za koji još niko nije odgovarao iako su tobože sudski psotupci u toku.