');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Janša demantovao da je u Brisel slao non pejper kojem se predviđa mogućnost raspada BiH, po tom pitanju oglasio se i Pahor

Premijer Slovenije Janez Janša oglasio se danas na Tviteru u vezi navoda medija da je predao non pejper predsedniku Evropskog savetu Šarla Mišela u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti "završetak raspada Jugoslavije".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Janez Janša Foto: Francisco Seco / Tanjug/AP
Janez Janša

Janša je naveo da se poslednji put susreo sa predsednikom Evropskog saveta “prošle godine”, te dodao je je “teško da mu je bilo šta fizički mogao predati u februaru ili martu ove godine”, prenosi Srpskainfo.

Poručio je i to da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regije i EU perspektivu zemalja zapadnog Balkana, te da se ovakvim navodima pokušava sprečiti taj cilj.

Podsećamo, član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsedništva BiH rekao da su u poslednje vreme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Kako je naveo Komšić, on i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekli su na tom sastanku da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Oglasio se i Pahor pa sve objasnio

Predsednik Slovenije Borut Pahor izdao je saopštenje u vezi s navodima medija da je premijer Slovenije Janez Janša predao non pejper predsedniku Savjeta Evrope Šarlu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti "završetak raspada Jugoslavije".

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

– Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik je Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvek dosljedno naglašava. Predsednik Pahor želi da BiH što pre postane deo Evropske unije. Dosledno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH, koja trenutno ima najslabije formalne veze s EU.

Borut Pahor, predsednik Slovenije
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Borut Pahor, predsednik Slovenije

Redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, iz zabrinutosti o tim idejama, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posetio Sarajevo.

Pročitajte još

O tome je predsednik Republike takođe javno govorio u svom obraćanju Parlamentu Republike Severne Makedonije 25. septembra 2020: ‘Želeo bih da naglasim svoju ocenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je neophodno uspostaviti etničke granice umesto postojećih polako će zavladati u ovom regionu. Iz istorijskog iskustva znamo da je vrlo malo šansi da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi uopšte. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje, koje takođe zahteva još promišljeniju strategiju Evropske unije.’

U svetlu evropske perspektive zapadnog Balkana, predsednik Republike priprema sastanak lidera inicijative Brdo – Brionski proces, zakazan za maj – zaključeno je u saopštenju.