Huti dronovima napali više saudijskih ciljeva, među njima i jedna od najvećih rafinerija nafte na svetu

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su izvršili napade dronovima na pogone kompanije "Saudi Aramko", prenosi "Blumberg".

Predstavnik šiitskog ogranka Huti Hahija Sarea potvrdio je na svom Tviter nalogu da su na meti napada bili i "osetljivi vojni ciljevi" u gradovima Kamis Mušait i Džanzan na jugu Saudijske Arabije.

Huti su u nedelju uveče i u ponedeljak ujutro eksplozivnim bespilotnim letelicama napali više saudijskih ciljeva među kojima su bila i postrojenja Saudijske Arabije za proizvodnju nafte u istočnom naftnom terminalu Jubail u Džedi, izvestila je televizija Al Masirah.

Iz sedišta koalicije koju predvodi Saudijska Arabija saopšteno je da su presreli i uništili šest naoružanih dronova koje su lansirali Huti, dok je saudijska državna televizija Ekhbaria saopštila je da je vojska presrela nekoliko naoružanih bespilotnih letelica i najmanje jednu balističku raketu lansiranu prema području Jizana.

Iz rafinerije "Aramko" su, na molbu Rojtersa, da prokomentarišu saopštenje Hutija odgovorili da će to učiniti čim se ukaže prva prilika.

Saudijska strana, za sada, nije potvrdila ove navode, a iz rafinerije "Aramko" nisu još odgovorili, na molbu da prokomentarišu saopštenje šiitskog ogranka Huti. 

Jubail, udaljen oko sat vremena vožnje severno od sedišta kompanije "Aramko" u Dahranu, veliko je industrijsko središte kompanije, u kome se nalazi nekoliko rafinerija i hemijskih preduzeća.

U gradu na obali Perzijskog zaliva smeštena je jedna od najvećih rafinerija kompanije "Aramko", zajedničko preduzeće sa francuskom kompanijom "Total SA" koja dnevno može da preradi više od 400.000 barela sirove nafte.

U Džedi, "Aramko" ima skladište goriva za snabdevanje lokalnih kupaca nakon zatvaranja tamošnje rafinerije 2017. Skladište su ove godine već pogodili Huti.

Huti se bore protiv vlade Jemena koju su priznale Ujedinjene nacije od 2014. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je sledeće godine na strani vlade. UN su sukob - u kojem su stradale desetine hiljada ljudi - nazvali najgorom svetskom humanitarnom krizom.

Saudijska Arabija, koja je prošlog meseca predložila prekid vatre, traži veću pomoć SAD u odbrani svojih naftnih postrojenja, izvestio je Blumberg .

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво