Najnovije vesti
Vesti Politika
OPASAN UDAR NA DEČANE I OCA SAVU Čuveni ratni huškač pokrenuo novu kampanju mržnje protiv Srba na Kosovu i SPC - EVO I ZAŠTO

OPASAN UDAR NA DEČANE I OCA SAVU Čuveni ratni huškač pokrenuo novu kampanju mržnje protiv Srba na Kosovu i SPC - EVO I ZAŠTO

Prištinski zvaničnici i javne ličnosti, među kojima prednjači zloglasni Haljit Berani, huškač čije su lažne vesti imale veliku ulogu u rasplamsavanju Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine, ovih dana vode opasnu kampanju protiv oca Save Janjića, igumana manastira Visoki Dečani, koga neosnovano optužuju za "ratne zločine".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Manastir Visoki Decani_201014_Ras foto Emil Conkic059 Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
Manastir Visoki Decani_201014_Ras foto Emil Conkic059

Indikativno je da je haranga protiv igumana Save Janjića pokrenuta nakon što je Organizacija za zaštitu baštine Evrope - Europa Nostra, uvrstila Visoke Dečane među sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu.

Arhimandrit Sava Janjić je često isticao da manastir Visoki Dečani ostaje jedno od najugroženijih verskih i kulturnih mesta u Evropi i svetu.

- Posle četiri napada granatama u vreme međunarodno odobrenog mira na Kosovu između 2000-2007. i pokušaja terorističkog napada 2016. godine, manastir Visoki Dečani ipak ostaju jedno od najugroženijih verskih i kulturnih mesta u Evropi i svetu - pisao je otac Sava Janjić na "Tviteru".

"Blaženi ste kad vas lažima sramote i progone"

Prištinske institucije i zvaničnici i ranije su žestoko kritikovali reči oca Save, a na nož su dočekali i odluku organizacije Europa Nostra, navodeći da je reč o "provokaciji iz Beograda". Gradonačelnik Dečana optužio je bratstvo Visokih Dečana da su "sami organizovali" napade na manastir, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani tvrde da "nijedan ozbiljan incident nije prijavljen u pravoslavnim crkvama, barem ne u poslednjoj deceniji".

Vjosa Osmani
Foto: EPA/Valdin Xhemaj / EPA;
Vjosa Osmani

Etničke tenzije dodatno potpiruje zloglasni Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine, koji je juče pozvao da protiv igumana Save Janjića bude pokrenuta istraga zbog navodnih ratnih zločina. Iza Saveta stoji Haljit Berani, poznat po tome što je pred početak Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine lansirao lažnu vest da su Srbi ubili trojicu Albanska dečaka na Ibru, kao i po izveštajima u kojima je Srbe označavao kao zločince.

Iguman Sava je ove optužbe nazvao "lažima i uvredama".

"Mogu samo da odgovorim rečima Gospodnjim: 'Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima", poručio je Sava Janjić na "Tviteru".

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju odbacila je optužbe iz Prištine na račun igumana Save Janjića, ocenivši ih kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog svetog mesta.

Pročitajte još

"Optužbe su pažljlvo smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga", piše u saopštenju Kancelarije.

Ističe se da "takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju utemeljenje u realnosti nego su i licemerni pokušaj da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima", kao i da se njima dodatno crta meta na čelo igumana Dečana, a ova svetinja proglašava legitimnom metom.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Janjić postao je meta napada samo zato što čuva manastir, istakavši da su napadi pokazatelj koliko je ugrožena srpska kulturna baština, ali i SPC na KiM.

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

- Nadam se da će se i međunarodna zajednica ovim pozabaviti na još ozbiljniji način. Mislim da je iguman Sava Janjić meta samo zato što čuva Visoke Dečane, a tamo ima ljudi koji ne žele da taj manastir postoji. To je svetska kulturna baština, a SPC je stub onoga što znače Srbija na KiM i život Srba na KiM - rekla je Brnabić.

Kako izgleda kampanja protiv oca Save

Fantomski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine i njegov lider Haljit Berani sada šire lažne, a opasne tvrdnje da bi oca Savu trebalo istražiti zbog njegove navodne "uloge pre i tokom rata na Kosovu i zbog civila zatočenih u manastiru Dečani".

Tvrde da su u Visokim Dečanima "Albanci držani kao taoci" i da je za vreme sukoba na Kosovu manastir pretvoren u vojnu bazu "u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima". Igumana Savu optužuju da se "trudi da sakrije svoju prošlost iz rata" u kojem je "bio odgovoran za kršenje ljudskih prava zatočenika u manastiru Dečani".

Uprkos brojnim napadima na Dečane tokom poslednjih 20 godina, koje je otac Sava Janjić brižno dokumentavao i o svemu obaveštavao vetsku javnost, Savet tvrdi da je "besmisleno tvrditi da je manastir Dečani ugrožen", te da "nije bio ugrožen ni u vreme vojnih aktivnosti". Dalje se igumanu Dečana zamera da "ne sprovodi odluke sudova Kosova, dok u međuvremenu ne priznaje ni institucije Kosova i državu Kosovo".

VIDEO: Visoki Dečani, biser srpske istorije