');
Blic Biznis

BITKOIN SVE VIŠE ISTISKUJE ZLATO Jačaju i ostale kriptovalute

Tržište kriptovaluta i protekle nedelje donelo je prilično uzbuđenja. Zanimljivo, najpopularnija kriptovaluta bitkoin ovog puta nije bila u prvom planu, piše portal SEEbiz.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
bitkoin shutterstock 708948427 Foto: shutterstock
bitkoin shutterstock 708948427

XRP je zasijao na tržištu kriptovaluta jer su njegovi advokati postigli dve značajne "etapne pobede" u borbi protiv regulatora SEC-a, koji je u decembru podigao tužbu protiv XRP-a zbog navodne prodaje Ripple-a za 1,3 milijarde dolara u nesigurnim vrednosnim papirima.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Vrednost XRP-a porasla je neverovatnih 140 odsto u proteklih nedelju dana, a juče je koštala 1,48 dolara. Nakon poprilične "muke", bitcoin je tek u subotu ujutro probio psihološku granicu od 60 hiljadu dolara, što bi trebalo otvoriti put za nove rekorde. Institucionalni investitori igraju sve veću ulogu, a mali investitori ulaze kako ne bi propustili voz. Klasični FOMO efekt. No, sve veću ulogu bitkoina definitivno ne treba zanemariti.

U međuvremenu, ether, druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, približio se granici od 2.200 dolara, samo nekoliko dana nakon što je prvi put probio 2.100 dolara.

Bloomberg piše da bitkoin sve više istiskuje zlato kao ulaganje koje štiti investitore od inflacije. U vreme kada prinosi obveznica rastu, bitkoin takođe raste, a zlato takav trend ne sledi. Kako se ulagači sve više plaše inflacije, BTC ne beleži rekorde i zlato se nigde ne kreće. Prilivi u fondove vezane za zlato opadaju, a razne kriptovalute jačaju.

Pročitajte još

Za razliku od zlata, čija cena raste uglavnom kada se ekonomski rast usporava, vrednost bitkoina raste ruku pod ruku sa jakom ekonomskom aktivnošću, kada prinosi obveznica takođe rastu. Upravo se to sada događa. Iako postoje i rizici (bitkoin se srušio nekoliko puta i pao je svojevremeno za 80 odsto vrednosti), u vreme sve veće digitalizacije, bitkoin je postao ozbiljna investiciona klasa sa ogromnim potencijalom za dalji rast.

Iznad svega, postala je vrlo tražena alternativa klasičnim valutama zbog svoje ultra labave monetarne politike čiji su rezultati nepredvidljivi.