Fudbal

Rajevac za "Nezavisne": Voleo bih u Kataru videti celi region

Rajevac za "Nezavisne": Voleo bih u Kataru videti celi region
Foto: N.N. | Rajevac za "Nezavisne": Voleo bih u Kataru videti celi region

Priželjkujem, navijam i verujem da će sve reprezentacije nekadašnje Jugoslavije ostvariti plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, rekao je Milovan Rajevac, svjetski priznati i proslavljeni fudbalski stručnjak.

Prošlog mjeseca počele su kvalifikacije za Mundijal, koji će se 2022. godine održati u Kataru, zemlji čiju je Rajevac reprezentaciju sa klupe vodio 2011. godine. U razgovoru za "Nezavisne novine" iz Njemačke, gdje trenutno boravi sa porodicom, ističe da je sretan i ponosan na poprilično uspješan start većine reprezentativnih selekcija regiona na putu ka svjetskoj smotri.

"Ta naša jugoslovenska škola fudbala je magična i drago mi je videti da se budi i napreduje u svim segmentima i svim krajevima regiona. I ne samo na reprezentativnom nivou, nego i na klupskom. Bilo bi fenomenalno da u Kataru 2022. godine vidimo sve naše reprezentacije. Nas iz bivše Jugoslavije nekada su zvali evropskim Brazilcima. Sazrelo je vreme da to opravdamo. Znam da kuburimo sa novcem, ali plasman na Mundijal je veliki ulog. Veći transferi, velika pijaca i svako želi da bude deo te priče, a početak kvalifikacija daje nam nadu", kaže Milovan Rajevac.

NN: Kako ste vidjeli početak kvalifikacija reprezentacije Srbije?

RAJEVAC: Sve ono što su momci pokazali u prve tri utakmice jasno ukazuje da u toj grupi Srbija može biti najmanje druga na kraju. Osim Portugala, ne vidim nijednu reprezentaciju da je trenutno u rangu Srbije. Kažem najmanje druga, ali siguran sam da u reprezentaciji Srbije niko ne razmišlja tako, nego želi napasati prvo mesto i to je sasvim opravdano.

NN: Šta je ključ pozitivnih promjena u igri "orlova"?

RAJEVAC: Dragan Stojković Piksi svojim dolaskom na klupu reprezentacije dao je najveći doprinos onome što danas gledamo i u čemu uživamo. Piksi je složio ekipu da završni deo utakmice budemo dobri. Ja sam uvek govorio igračima da treba dobro da počnemo i još bolje da završimo. To je Piksi uspeo. Veoma sam ponosan da su sada u timu i neki igrači koje sam ja nekada trenirao, poput Dušana Tadića u Vojvodini, kada je imao 17 godina, zatim Darka Lazovića i Nemanje Milunovića u Borcu iz Čačka. Srbija ima strašan tandem Mitrović i Tadić, koji će sa Piksijem napraviti velike stvari.

NN: Je li Vas iznenadio kiks Hrvatske na startu kvalifikacija?

RAJEVAC: Poraz Hrvatske od Slovenije je neočekivan. Međutim, Slovenija je često bila nezgodan rival i Srbiji u nekim ranijim kvalifikacijama i drugim reprezentacijama. Na drugoj strani, nosioci igre Hrvatske Luka Modrić, Ivan Rakitić..., sada očekivano više nisu u istoj formi kao ranijih godina i normalno je da se to oseti. Međutim, Hrvati i dalje imaju strašan tim, veliku želju za pobedom, odlične igrače i uveren sam da će kvalifikacije završiti na pravi način. Kiks sa starta će znati nadoknaditi.

NN: BiH je kvalifikacije počela remijem u Finskoj te minimalnim porazom od Francuske?

RAJEVAC: Nisam imao priliku gledati te dve utakmice. Područje BiH u nekadašnjoj zajedničkoj državi, a sada i reprezentacija BiH, tradicionalno daju vrhunske pojedince. Žao mi je i smatram da se reprezentacija BiH nije dovoljno iskazala do sada. Ekipa koja ima Edina Džeku, Miralema Pjanića, a imala je i brojne druge ranije, sigurno može puno više od samo jednog plasmana na Mundijal do sada. Takvi igrači mogu i zaslužuju više. Bila bi šteta da ih ne vidimo u Kataru.

NN: Da li ste gledali pobjedu Makedonaca u gostima kod Njemačke?

RAJEVAC: Napredak Severne Makedonije nije slučajan. Dobro igraju već nekoliko godina. Stalno rastu, napreduju, pa su to krunisali i odlaskom na naredni Euro. Biće lepo navijati za Makedonce na Euru. Mi koji smo živeli i živimo, radili i radimo na tlu nekadašnje Jugoslavije, imamo lepe uspomene i normalno je da navijamo za sve u našem regionu. Igrali smo mnogo lep fudbal nekad i vidim da ga igramo opet.

NN: Spomenuli ste i napredak klupskog fudbala. Raduju li Vas rezultati Crvene zvezde i Dinama u Evropi?

RAJEVAC: Crvena zvezda zadnje tri-četiri godine se konsolidovala. Izlazi u Evropu, igra dobro, stvara igrače i ove godine je došao i taj dodatni pomak sa Dejanom Stankovićem na klupi. Zvezda se vraća tamo gde joj je mesto, među najbolje evropske klubove, i normalno je da bude redovan učesnik Lige Evrope i Lige šampiona. Što se tiče Dinama, on je čvrste temelje u Evropi već postavio u minule dvije decenije. Dinamo ove sezone samo gazi ranije dobro utabanom stazom uspeha i pomera granice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije