11. april  2021. 20.28  | Izvor: Tanjug

Jovanović: Sledeće nedelje tri miliona datih vakcina, vakcinacija preko agencija - internet prevara

BEOGRAD -

U Srbiji je do sada dato više od 2,9 miliona doza vakcina, a tokom naredne nedelje taj broj će dostići tri miliona, kaže direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i navodi da sutra stiže novih 106.000 doza Fajzerovih vakcina.

Sutra će biti nastavljena vakcinacija nakon dezinfekcije velikih punktova, a Jovanović je za RTS rekao da će sutra širom Srbije poziv za vakcinaciju prvom i drugom dozom dobiti 12.000 punoletnih građana.

sajam, vakcinacija

Naveo je da će i veliki broj mobilnih ekipa nastaviti vakcinaciju onih građana koji se nisu prijavili, uglavnom u selima ili manjim mestima

Od do sada datih više od 2,9 miliona vakcina, Jovanović kaže da je 1,17 miliona građana primilo drugu dozu, a više od 950.000 građana je imunizovano što znači da je prošlo tri nedelje od kada su primili drugu dozu, odnosno pet nedelja od kada su primili prvu dozu AstraZeneke.

Jovanović navodi da podaci pokazuju da su Beograd, Novi Sad, Niš, Užice i Sremska Mitrovica na vrhu liste sa oko 36 ili 37 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

"Na dnu liste je, na primer, Tutin koji jedva ima šest odsto, zatim Lajkovac, Bujanovac i Novi Pazar sa 11 ili 12 odsto", dodao je Jovanović.

Naglasio je da je veoma bitno da se lokalne samouprave uključe u proces imunizacije, jer od toga dosta zavisi uspeh vakcinacije.

Jovanović kaže da je dobra vest za naše građane da sutra stiže 106.000 Fajzerovih vakcina.

"Već od utorka krećemo sa davanjem 53.000 prvih doza Fajzera", dodao je Jovanović.

Vakcinacija preko agencija - internet prevara

Nema te mogućnosti da se preko bilo koje strane ili domaće turističke agencije zakaže vakcinacija u Srbiji, kaže direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i upozorava da je tu reč o internet prevari.

"Ono što se pojavilo na internetu i nekim društvenim mrežama očigledno je u pitanju internet prevara na koju ne treba niko da naseda, pogotovo strani državljani", rekao je Jovanović za RTS.

Napomenuo je da je poznato da je jedini način prijave za vakcinaciju putem portala eUprave.

"Mi smo od prvog dana pustili tu mogućost da se i strani državljani prijavljuju. Na njih će doći red onog trenutka kad prvo naši državljani koji su u fokusu završe svoju vakcinaciju", rekao je Jovanović.

Tagovi