Linkovi

Kina razmatra kombinovanje vakcina da bi poboljšala stopu zaštite


ARHIVA - Prazne bočice kinske vakcine Sinofarm
ARHIVA - Prazne bočice kinske vakcine Sinofarm

Glavni kineski zvaničnik za prevenciju bolesti rekao je da Kina zvanično razmatra kombinovanje vakcina protiv Kovida 19 da bi dodatno poboljšala njihovu efikasnost, prenosi agencija Rojters.

Dostupni podaci pokazuju da kineske vakcine zaostaju za drugima, među kojima su Fajzer i Moderna, kada je reč o efikasnosti, ali da se lakše skladište.

Vakcine koje su trenutno dostupne "nemaju veoma visoku stopu zaštite", rekao je u subotu direktor kineskih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu na jednoj konferenciji u kineskom gradu Čengdu.

"Razmatra se imunizacija vakcinama sa različitim tehnologijama", naglasio je Gao.

Takođe je dodao da je preduzimanje koraka da se "usavrši" proces za vakcine, uključujući menjanje broja doza i vremenskog razmaka između njihovog davanja, "definitivno" rešenja problema sa efikasnošću.

Kina je razvila četiri vakcine protiv Kovida 19, čija je upotreba odobrena u zemlji, a jedan zvaničnik je u subotu rekao da će do kraja godine verovatno biti proizvedeno 3 milijarde doza.

Za kinesku vakcinu Sinovak je tokom kliničkih istraživanja u Brazilu utvrđeno da je nešto više od 50 odsto efikasna. U odvojenom istraživanju u Turskoj saopšteno je da je taj procenat 83,5 odsto.

Za vakcinu Sinofarm nisu objavljeni detaljni podaci o delotvornosti. Na osnovu privremenih rezultata, navedeno je da su dve vakcine koje su proizveli ogranci te kompanije 79,4 odnosno 72,5 odsto delotvorne.

Oba proizvođača su objavila podatke o svojim vakcinama protiv Kovida 19, u kojima se sugerišu nivoi efikasnosti u skladu za onim koje propisuje Svetska zdravstvena organicaija, saopštio je jedan odbor SZO u martu.

Kina je isporučila milione svojih vakcina drugim zemljama, a zvaničnici i državni mediji su ih snažno branili i istovremeno dovodili u pitanje bezbednost i kapacitete drugih vakcina.

"Podaci o globalnoj zaštiti su i visoki i niski. Kako poboljšati stopu zaštite kod vakcina je problem koji bi trebalo da razmotre globalni zvaničnici", rekao je Gao u nedelju za državni tabloid "Global tajms" i dodao da su kombinovanje vakcina i prilagođavanje metoda imunizacije rešenja koja je on predložio.

XS
SM
MD
LG