Najnovije vesti
Vesti Svet
Peskov: "Moraju se ispuniti uslovi iz Minskog sporazuma, kad čujemo izjave Kijeva mi smo zaprepašćeni"

Peskov: "Moraju se ispuniti uslovi iz Minskog sporazuma, kad čujemo izjave Kijeva mi smo zaprepašćeni"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je pokušaje ukrajinskih zvaničnika da okarakterišu Minski sporazum kao "beskoristan", ističući da takve izjave nailaze na čuđenje ne samo Kremlja, već i evropskih saveznika Ukrajine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

Moskva je nedavno osudila intenziviranje nasilja na istoku Ukrajine, optužujući snage Kijeva za kršenje primirja. Kremlj je istakao da ukrajinska Vlada mora da počne da ispunjava dogovore koji su postignuti u Minsku, umesto što traži načine da ih zameni.

"Kada čujemo izjave Kijeva da su mere preduzete u skladu sa Minskim sporazumom suštinski beskorisne, mi smo potpuno zaprepašćeni, ali ne samo mi već i Pariz i Berlin", rekao je Peskov.

Pročitajte još

On je dodao da francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel "uglavnom" razumeju koja strana u Minskom sporazumu ne ispunjava taj sporazum i saglasni su sa Moskvom da svi moraju da poštuju dogovoreno.

Kremlj je danas saopštio da se prvo moraju ispoštovati određeni uslovi iz Minskog sporazuma o pitanju istočne Ukrajine prije bilo kakvog govora o novoj rundi pregovora. Peskov je istakao da politički savetnici rade na mogućoj novoj rundi pregovora u okviru takozvanog normandijskog formata.

Normandijski format okuplja lidere Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske s ciljem okončanja sukoba na istoku Ukrajine između snaga Kijeva i proruskih snaga.