Biznis
DOLAR PAO POSLE TRI NEDELJE RASTA Američki FED zadržava niske kamate

DOLAR PAO POSLE TRI NEDELJE RASTA Američki FED zadržava niske kamate

Na svetskim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta pala je prošle nedelje, nakon tri nedelje rasta, jer je američka centralna banka poručila da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, uprkos mogućem jačanju inflacije. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje 0,9 odsto, na 92,16 bodova, piše portal SEEbiz.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
dolar shutterstock 393692620 Foto: shutterstock
dolar shutterstock 393692620

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,95 odsto, na 109,65 jena.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, za 1,2 odsto, pa je cena evra skočila na 1,1900 dolara.

Foto: shutterstock

Nakon tri nedelje rasta, dolarov indeks pao je nakon poruka iz centralne američke banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, uprkos mogućoj povišenoj inflaciji. Predsednik FED-a Džerom Pauel u nekoliko je navrata prošle nedelje ponovio da će rast cena ove godine verovatno biti privremen i da će centralna banka nastaviti da podržava privredu.

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice, čije kretanje investitori prate radi daljih smernica u vezi budućih kretanja kursa dolara, skliznuli na najniže nivoe u dve nedelje, oko 1,6 odsto.

Krajem marta ti su prinosi dostigli najviše nivoe u poslednjih 14 meseci, 1,776 odsto, pod uticajem niza snažnih pokazatelja iz američke privrede koji su podstakli strahove od jačanja inflacije, a time i povećanja kamata FED-a. No, prošle nedelje su prinosi pali, pa je dolar oslabio.

"Ukratko, zamah dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu splasnuo je, baš kao što je splasnuo i talas prodaja obveznica”, rekao je Kit Juckes, valutni analitičar.

Pročitajte još

Dolarov indeks dostigao je krajem marta najviše nivoe u skoro pet meseci od 93,439 bodova, zahvaljujući jačem oporavku američke privrede od pandemije u odnosu na većinu drugih razvijenih ekonomija u svetu, ponajpre evropske.

Međutim, poslednji podaci pokazuju da se i privreda evrozone počinje oporavljati, uprkos poteškoćama sa vakcinama i 'zatvaranju' niza evropskih zemalja kako bi suzbile treći talas širenja koronavirusa.

Zahvaljujući tome, prošle nedelje je evro znatno ojačao u odnosu na američku valutu.