Srbija bi mogla biti regionalni lider: Mladi vazduhoplovci sve bliži svom cilju

Spajanjem Vazduhoplovne akademije i SMATSA pilotske akademije uz osnivanje Visoke škole strukovnih studija, Srbija bi mogla biti regionalni lider u toj oblasti.

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2021.

13:05

Srbija bi mogla biti regionalni lider: Mladi vazduhoplovci sve bliži svom cilju
Foto: Depositphotos, maratr, 34773857

Uskoro bi mogao nići regionalni vazduhoplovni centar za obuku vazduhoplovnog osoblja, istraživački centar, kao i kampus za smeštaj onih koji će se školovati za poslove komercijalnih pilota, kontrolora letenja i inžinjera saznaje naša redakcija.

Mladi vazduhoplovci koje je okupio pilot Bojan Dimitrijević, već duže vreme se bore za formiranje visoke strukovne škole, a sada su bliži svom cilju, saznaje naša redakcija.

"Školovanje svih profila biće u skladu sa EASA (European Union Aviation Safety Agency) standardima i svim pripadajućim licencama. Formiranjem centra rešava se decenijski problem formalnog školovanja vazduhoplovnih kadrova kako za civilni sektor, tako i za potrebe vojske i policije. Mladi dobijaju priliku da se u svojoj zemlji školuju za profesije koje su sjajno plaćene, a kompanije koje investiraju u našu zemlju dobijaju kvalitetene, visoko obrazovane kadrove kao još jedan motiv da inevstiraju u Srbiju kada je sektor vazduhoplovne industrije u pitanju. Kao naprimer MTU Aero Engines, a u budućnosti TUI ili Rojs Rojs", rekao je Bojan Dimitrijević.
Plan realizacije regionalnog trening centra uveliko se privodi kraju.

"Ceo tim se već tri godine zalaže za formiranje jedinstvenog trening centra. Na početku, nismo bili toliko sigurni da ćemo uspeti, ali kako je vreme odmicalo shvatili smo da je podela posla i zajednički rad recept za uspeh. Projekat Trening centra koji je predložilo Ministarstvo prosvete, 80% se slaže sa planom koji je naš tim predočio kabinetu premijerke. Iskreno, iznenadili smo se kad smo saznali da Ministarstvo već duže vreme radi na istom cilju, a to je formiranje visoke strukovne škole u vazduhoplovstvu. Obradovali smo se i seli zajedno za sto, gde smo zajednički uspeli da u postojeći predlog implementiramo dobar deo naših ideja", rekao je Aleksandar Colić, član tima zadužen za međunarodnu saradnju.
Ceo tim se bori da svi mladi imaju jednake šense, da dobiju priliku da se školuju i ostanu u svojoj zemlji, da svako dete bez obzira na finasijsku situaciju ima mogućnost da se školuje i trude se da u Srbiji grade svoju budućnost u svojoj zemlji za koju se trude da postane lider regiona u sektoru u vazduhoplovtsva.

"Ovako koncipiran vazduhoplovni centar bio bi među tri najveća u Evropi, posle Oksforda i Tuluza i sigurno među pet centara u svetu. Čime Srbija podiže celokupno vazduhoplovstvo na viši nivo i postaje lider kako u Evropi tako i u svetu", dodao je Colić.
Za kraj razgovora Bojan kroz osmeh dodaje da se zahvaljuje kabinetu premijerke i prof. dr Gabrijeli Grujić iz Ministarstva prosvete koje su pre svega saslušale mlade, a zatim i pomogle u ostvarenju njihovog sna. Iskreno se nada da će se nastaviti ulaganje u vazduhoplovstvo i raduje se otvaranju vazduhoplovnog trening centra koji mladima znači mnogo, zahvaljuje se i svom timu sa kojim se bori već tri godine i dodaje da bez svog tima i zajedničkog rada, ne bi uspeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: