Vesti

0

Novinarska udruženja: Državni vrh da omogući da se otkriju i kazne nalogodavci ubistva Ćuruvije

Autor: IG

Izvor: Beta

Novinarska udruženja: Državni vrh da omogući da se otkriju i kazne nalogodavci ubistva Ćuruvije

Izvor: Prtscr/You Tube

Predstavnici novinarskih udružena odali su danas poštu ubijenom novinaru Slavku Ćuruvije, na mestu gde je pre 22 godine izvršen zločin, istakavši da nismo dočekali pravdu, da nema pravosnažnje presude, i pozvali vrh vlasti da obezbedi da budu kažnjeni nalogadavci i mreža pomagača, jer je "ubisto bilo u organizaciji države".

"Jasno je svima da je surova likvidacija, na žalost, delo naše države. A ta država je do danas bila spremna da, čini mi  se, da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu. Nalogodavci i mreža pomagača i egzekutora i dalje su, po meni, zašićeni a Slavaka Ćuruviju u poslednih nekoliko godina iznova satanizuju u režimskim medijima a zlikovce proglašavaju herojima", rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije  Željko Bodrožić.

Kako je rekao, Ćuruvijine kolege i poštovaoci i dalje veruju da je "pravda dostižna i da će kompletna istina o svirepom ubistvu Ćuruvije, u organizaciji naše države, uskoro izaći na svetlo dana".

On je podsetio da je tužilac, u završnoj reči, naglasio da je "nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti a da je porota bila cela vlada".

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je poručio državnim organima, pre svega pravosudju, da ove godine konačno donese pravosnažnu presudu i pozvao "one koji su na vrhu vlasti da obezbede da se sazna puna istina".

On ih pozvao da budu kažnjeni i odgovorni za ubistvo novinara Milana Pantića, ubistva novinara na Kosovu, od 1998. do 2005.,  novinara Radio televiziije Srbije u NATO bombardovanju  i ubijenih kinsekih novinara u bombardovanju.

"Država mora da pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara, samo tako možemo slobodno i bezbedno da radimo svoj posao", rekao je Radomirović.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskim medija Veran Matić je rekao da i dalje postoji "opstrukcija " kod ovog ubistva  jer "i danas imamo snažne aktivnosti Službe državne bezbednosti koja je je preživela, bilo u institucijama  ili neformalnim centrima moći i štiti optužene".

Kako je rekao, tim aktivnostima se štiti i četvorooptuženi Miroslav Kurak koji je u bekstvu, navodeći da je Komisija za rasvetljvanje ubistava novinara više puta insistirala da se "Interpolova poternica realizuje, on locira i privede pravdi u našoj zemlji".

"Nadam se da se na tome radi", naveo je Matić, dodajući da pravda neće biti zadovoljena dok svi odgovorni ne budu u zatvoru sa pravoslanžnim presudama sa dugogodišnjim kaznama.

Na mestu gde je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, u prolazu ispred zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je i živeo,  predstavnici novinarskih udruženja položili su vence i upalili sveće.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR