Manifest balkanske mafije 1

Kultni jugoslovenski i srpski bestseler, Gorila Dušana Savkovića, ponovo je pred čitaocima, zahvaljujućo Laguni.

Prvi put objavljen 1970-ih godina, roman je postao manifest balkanske mafije, otprilike na isti način na koji je Kum Marija Puza postao usvojena mudrost američkih gangstera.

To je roman s ključem o Stevici Markoviću, telohranitelju proslavljenog francuskog glumca Alena Delona.

Ovaj beogradski mangup pokušao je da ucenjuje pripadnike francuske elite fotografijama na kojima su prikazani u lascivnim pozama. Delonov gorila pronađen je mrtav, a njegova smrt pokrenula je političku aferu koja je mesecima potresala Francusku.

„Vrlo se radujem novom izdanju knjige. Još u doba Jugoslavije prodata je u više od 200.000 primeraka, a ovo je njeno deveto izdanje. Bila je pravi hit u to vreme, ali dugo vremena nije mogla nigde da se nađe, osim na berzama polovnih knjiga. Moj otac je radio u Politici kad je kao dopisnik poslat u Pariz za vreme suđenja Alenu Delonu, tako da je zaista imao informacije iz prve ruke, koje su mu tada poslužile za građenje romana. Imao je i prijatelje koji su otišli iz Beograda u Pariz, i koji su bili na toj sceni. Naravno, priča iz knjige je romansirana, ali veoma liči na realnost“, kaže autorov sin Milutin Savković.

On dodaje da će se po ovoj knjizi snimati i film, i da je potpisao ugovor sa producentskom kućom Plavi orao.

„Scenario pišu Đorđe Milićević i njegov brat Aleksa, kao i nekoliko stranaca koji rade u toj producentskoj kući. Plavi orao radi na relaciji Beograd-Los Anđeles, tako da se nadam internacionalnom odjeku“, najavljuje Milutin Savković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari