Dik Advokat (©Reuters)
Dik Advokat (©Reuters)

Eredivizija: Venlu se smeši 10. vezani poraz, RKC više od tri decenije čeka na Ajaksov skalp, Advokata čeka "pikantna" utakmica

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.04.21. | 11:19

Uzbudljivo je danas u šampionatu Holandije

Nema navijača, inače bi ovog podneva bilo zapaljivo u Holandiji. Nedeljni program 29. kola najvišeg holandskog takmičenja otvoriće duel Utrehta i Fajenorda, čije pristalice - uz one Ajaksove i Den Hagove - spadaju među najorganizovanije i najbolje u zemlji (12.15). Na stranu oni sa tribina, teško je pronaći favorita duela. Domaći tim je u odličnoj formi i bori se za dodatni plej-of za plasman u međunarodna takmičenja, a gost se još nije odrekao bitke za treće mesto.

Posle ne baš uspešne prve polusezone Utreht se nalazi na sedmoj poziciji sa 43 boda, a šestoplasirani Groningen mu beži tri boda uz meč više. Ekipa iz Roterdama sakupila je osam bodova daleko i zauzima peto mesto i sada će pokušati da iskoristi kiks Vitesea u petak kod kuće sa Den Hagom. Trenutno je pet bodova iza njega, dok za drugoplasiranim AZ Alkmarom i trećim PSV-om zaostaje 10, odnosno sedam bodova.

Izabrane vesti

12.15: (2,30) Utreht (3,45) Fajenord (3,05)

Gosti su u prethodnih devet ligaških mečeva izgubili samo jednom, u Alkmaru 4:2, ali ih je veliki broj nerešenih utakmica stavio u poziciju da ne zavise samo od sebe. Posle dva remija sa PSV-om i Emenom, poslednji put su se sastali sa Fortunom iz Sitarda i pobedili je sa 2:0. Trener Dik Advokat je dobro upoznat sa okruženjem u Utrehtu, jer je u njemu igrao, a čak ga je i trenirao u sezoni 2018/2019.

"Naravno, za mene je to pikantan meč i mislim svi mogu da se raduju uzbudljivoj borbi. Nijedan tim neće dati ništa drugom besplatno, moramo da pobedimo Utreht ako i dalje želimo da se borimo za Ligu šampiona", rekao je sedamdesettrogodišnji Advokat, koji je u karijeri bio selektor Srbije.

Njegov kolega Rene Hake takođe se raduje ovom susretu.

"Utakmice sa Fajenordom su uvek zanimljive, s druge strane nas to uvek košta mnogo energije. Pobednika može da odluči jedan trenutak, ali želimo da igramo ofanzivno i ne bojimo se protivnika", samouveren je Hake.

14.30: (14,0) VVV Venlo (6,75) PSV (1,20)

PSV očekuje, nešto kasnije, lakši zadatak (14.30). Klub iz Ajndhovena ide u goste VVV Venlu, koji je u seriji od čak devet poraza u Erediviziji. Pre nekoliko nedelja Venlo je zamišljao da će imati potpuno miran završetak sezone, ali šest rundi pre kraja sve je drugačije. Pao je na 16. mesto sa 22 boda, nalazi se na poziciji koja vodi u baraž za opstanak, a buđenje Emena nije mu po volji, jer je doskorašnji fenjeraš samo bod iza.

PSV se oprostio od Lige Evrope i KNVB kupa prilično rano ove godine, tako da može u potpunosti da se koncentriše na ligašku scenu. Čak i ove godine su Filipsovci po svaku cenu pokušavali da svrgnu suvereni Ajaks sa trona, ali trenutno su čak 11 bodova iza amsterdamersa. Mnogo veća briga je bitka za drugo mesto u Ligi šampiona, jer AZ Alkmar ne odustaje i jučerašnjom pobedom je preskočio momke Rodžera Šmita.

Nemački strateg istakao je da Venlo nije potcenjen.

"Svaki klub u najvišem holandskom takmičenju ima svoje kvalitete i na to se mora računati. Jasno nam je da u Venlo idemo kao veliki favoriti, ali to ne znači da ćemo bez problema pobediti, jer niko ništa ne očekuje od našeg protivnika", rekao je Šmit.

16.45: (13,0) RKC (7,75) Ajaks (1,18)

Za kraj, vodeći Ajaks je gost RKC-a (16.45). Poslednji put kada se tim iz Valvajka obradovao domaćoj pobedi nad Ajaksom bio je septembar 1988. Od tada je odigrao maksimalno remi pred sopstvenim navijačima sa amsterdamskim gigantom. U ovom slučaju, ponovo će igrati ulogu jasnog autsajdera. Međutim, veoma bi voleo da iskoristi trenutno loše raspoloženje protivnika.

U četvrtak su Kopljanici pretrpeli poraz posle 24 meča u svim takmičenjima, pošto je od njih bila bolja Roma u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige Evrope.

"Ajaks je do sada bio u odličnom stanju. Delovao je kao veoma potentn tim. Odigrao je zaista izazovan meč pre nekoliko dana. I želeli bismo da iskoristimo njegov umor", rekao je domaći strateg Fred Grim.

Sa druge strane, gostujući kormilar Erik ten Hag, koji je sve više povezan sa spekulacijama o njegovom odlasku iz holandske prestonice u inostranstvo na kraju sezone, nije bio zadovoljan učinkom svog tima.

"Neuspeh je bio potpuno nepotreban. Bili smo ubedljivi, vodili smo, ali nismo osigurali svoje vođstvo", ocenio je Ten Hag.

Ne očekuje se da Ajaks preterano istumba sastav, kako bi odmorio glavne uzdanice poput Dušana Tadića za revanš meč sa Romom na Olimpiku kroz četiri dana.

EREDIVIZIJA - 29. KOLO

Petak

Vitese - Den Hag 0:0

Subota

Herakles - Vilem II 4:0 (2:0)

/Bakis 6, 38, Proper 46, Vlet 77/

AZ Alkmar - Sparta 2:0 (1:0)

/Klasi 13, De Vit 66/

Fortuna Sitard - Emen 1:3 (0:0)

/Emanulidis 85 - Penja 53pen, Bijl 89pen, Gladon 90/

Zvole - Tvente 1:0 (1:0)

/Misiđan 35/

Nedelja

12.15: (2,30) Utreht (3,45) Fajenord (3,05)

14.30: (2,40) Groningen (3,25) Herenven (3,05)

14.30: (14,0) VVV Venlo (6,75) PSV (1,20)

16.45: (13,0) RKC (7,75) Ajaks (1,18)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaHolandija 1AjaksPSV AjndhovenFajenord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara