');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Plaža koja menja izgled svakog dana: Zovu je "dijamantska", a njena lepota je nestvarna

Jedna od najvećih turističkih atrakcija Islanda nalazi se pored lagune glečera Jokulsarlon na južnoj obali. Plaža dijamanata, posuta crnim peskom i velikim komadima leda koji se presijavaju na suncu, prizor je na koji niko ne ostaje ravnodušan.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dijamantska plaža Foto: VideoHistoryToday / youtube
Dijamantska plaža

Ledene sante na plaži potiču od lednika Breidamerkurjokula, najvećeg evropskog glečera Vatnajokul. Plaža se na islandskom zove Breidamerkursandur, a većini Islanđana nije poznato ime Dijamantska plaža, jer se ovaj naziv koristi samo na engleskom jeziku, prenosi "RTS".

Pročitajte još

Interesantno je da ova plaža nikada ne izgleda isto, čak i ako ste je posetili dan ranije, sutradan će se plaža potpuno promeniti. To je zbog leda i njegove strukture, koji menja oblik, nestaje i ponovo se formira.

Mnogi ledeni bregovi stari su više od 1.000 godina i probili su se kroz veliku lagunu, prvo kao ogromni ledeni blokovi, dok manji lakše plutaju ka Atlantiku. Zbog tih ledenih santi koje se pod uticajem svetlosti presijavaju, plaža je nazvana "Dijamantska plaža".

Dijamantska plaža je veoma važno uzgajalište mnogih najpoznatijih vrsta islandskih ptica, uključujući arktičku čigru i Veliku skumu. Takođe je nacionalni rezervat prirode.

Tokom leta, Dijamantska plaža se može posetiti za jedan dan, ako krenete iz Rejkjavika, ali zbog vrlo ograničenog dnevnog svetla tokom zimskog perioda, preporuka je da poseta traje duže.

Plaža je udaljena oko 372 km, od Rejkjavika. Nalazi se u opštini fjord Hornafjordur, pored Nacionalnog parka Vatnajokul, iako mu ne pripada. Smeštena je na samo nekoliko minuta od glečerske lagune Jokulsarlon.

Savet turistima je da ne prilaze okeanu, koji deluje bezopasno, ali su talasi visoki i struje jake, pa i najbolji plivači mogu izgubiti bitku sa okeanom. Opasno je i sedeti na santama leda koje su u blizini okeana.

Lednička laguna Jokulsarlon prepuna je ogromnih santi leda koje se u velikom broju spuštaju na plažu. Tokom zime ogromni komadi leda mogu biti i veći od prosečne osobe, ponekad i dvostruko.