1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

I plastika nedostaje – zašto?

11. april 2021.

Plastika je na lošem glasu - s pravom. Međutim, plastika je i dalje neophodna za ambalažu mnog čega, pa i medicniskih proizvoda. Trenutno ima velikih problema sa isporukom, premalo je sirovina za proizvodnju plastike.

https://p.dw.com/p/3roqP
Plastika - svuda oko nas
Plastika - svuda oko nasFoto: picture alliance/dpa/A. Burgi

Korona pandemija je jasno pokazala koliko su krhki globalni lanci snadevanja. Poblema ima i sa toliko jednostavnim proizvodima kao što je prozirna folija, koja u prodavnicama štiti meso i sir, jer i ona rezultat globalne saradnje.

Da bi foliju proizvele, većina kompanija nemačke industrije plastične ambalaže zavisi od drugih proizvoda, kao što je sirova nafta. Naftne i hemijske kompanije sa proizvodnimn pogonima u Saudijskoj Arabiji, SAD, Kini i Evropi tako igraju važnu ulogu, pre nego što proizvođači folija krenu sa svojim poslom.

„Uzdrmani lanci isporuke"

„Industrija plastične ambalaže je veoma umrežena u svetu i veoma zavisna od odgovarajućih oblasti primene, pa je samim tim i veoma pogođena ukoliko na nekim drugim mestima nešto zapne“ kaže Mara Hanker, generalna direktorka Saveza proizvođača plastičnih ambalaža (IK). Trenutno je istovremeno „zapelo“ na mnogim mestima. Toliko da su se u anketi početkom marta tri četvrtine kompanija požalile da je snabdevanje sirovinama loše ili veoma loše.

Mesec dana kasnije, kratko pre nego što su objavljeni rezultati jedne druge ankete, situacija se nije popravila: „Još uvek je teško doći do sirovina. A tamo gde mogu da se dobiju su veoma skupe“, kaže za DW Mara Hanker.

Skok cena

U prva tri meseca ove godine znatno su poskupele važne sirovine koje koristi industrija ambalaže. Polietilen je recimo poskupeo više od 35 odsto. Druge sirovine, kao što je poliuretan (PUR) u poslednjih godinu dana su poskupele za 50 odsto.

BASF, Ludvigshafen u Nemačkoj
BASF, Ludvigshafen u NemačkojFoto: Ronald Wittek/dpa/picture alliance

To naravno vrši pritisak na marže proizvođača ambalaže. “Ali većina njih bi bila srećna kada bi uopšte imali dovoljno materijala za usluživanje svojih kupaca”, kazala je Hanker. I iz krovnog udruženja proizvođača ambalaža (GKV) govore o velikim problemima u lancu isporuke sirovina.

Zbog nedostatka sirovina, neke kompanije su zato bile prinuđene da smanje proizvodnju, poput onih koje proizvode PVC folije. Druge razmatraju mogućnost prelaska na alternativnu plastiku, ali to nije samo tehnički izazov, već je povezano sa raznim vrstama propisa, posebno kada je reč o prehrambenom sektoru.

Manja proizvodnja, veća potražnja

Kako je uopšte došlo do te nestašice? Glavni razlog je korona pandemija, koja je potpuno poremetlila svetsku privredu i lance snabdevanja, naglašava Hanker. Recimo brodski saobraćaj: teretni brodovi su najpre bili prazni po lukama, a onda su vrtoglavo skočile cene brodskih kontejnera.

S obzirom da je sve ukazivalo na zatišje, mnogi proizvođači sirovina su procenili da je to pravo vreme sa servisiranje svojih pogona. „Takva servisiranja se planiraju pola godine unapred“, kaže Hanker. Taj proces traje dugo, ponekad i više meseci. „Takvo jedno postrojenje ne može jedne nedelje da se isključi, a druge da se ponovo pokrene.“

Pored toga, došlo je i do prekida proizvodnje, što može da se pripiše i višoj sili, kao što su recimo zimske oluje u SAD. Oko 80 odsto nemačkih kompanija je početkom marta priznalo da je time pogođeno.

I blokada Sueckog kanala, zbog nasukanog teretnog broda „Ever Given“, dodatno je poremetila lanac snabdevanja.

Granulat plastike od koej se pravi svašta
Granulat plastike od koej se pravi svaštaFoto: picture-alliance/dpa/A. Weigel

I dok je sirovina nedostajalo, potražnja se povećala brže nego što se očekivalo. Jedan od razloga je privredni oporavak Kine. “Tržište tamo cveta i trenutno sve guta”, kaže Hanker. U Nemačkoj su glavni potražioci automobilska i građevinska industrija.

Pogođen transport vakcina?

Nestašica se za sada najviše oseća kada je reč o folijama i ambalažama za hranu. Ali i u medicinskom sektoru ima poteškoća.

„Naše firme imaju velik problem sa nabavkom polistirola, koji je mnogima poznat kao stiropor. To je i materijal koji se trenutno koristi pri transportu vakcina.“ Zato je neophodno na vreme proveriti da li su ti materijali dostupni.

Još neko vreme će potrajati dok se ne popravi situacija sa snabdevanjem. Prognoze kompanija koje proizvode ambalaže se u svakom slučaju podudaraju sa prognozama o daljem razvoju pandemije.

„Većina naših članova pretpostavlja da će se situacija ponovo normalizovati najranije na jesen“, kaže Mara Hanker.

Pandemija korone – korak unazad u borbi protiv plastike

 

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.