Sto godina stari modni saveti jedne Parižanke 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Ilustrovani list je pre 100 godina u svom trećem broju pisao o čudima prirode, kao i izveštaj jedne Parižanke o pravilnom načinu češljanja kao i ukrasima koji doprinose celokupnom izgledu toalete.

Izveštaj Parižanke o pravilnom načinu češljanja mogao se pročitati na šestoj strani Ilustrovanog lista.

Način češljanja mora biti u skladu sa crtama lica. Ko se odluči za kinesku frizuru, kosu očešljanu unazad bez ikakvog talasanja, neophodno je da poseduje lepo izvedene obrve i čelo bez bora i pega.

Sto godina stari modni saveti jedne Parižanke 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.bg

Punđa mora stajati visoko ili nisko na glavi, zabačena u nazad i samim tim odvojena od glave.

„Pričvrstite ga jednim od onih modernih češljeva – od slonovače, krljušti, roga ili izrezanog drveta, koji tako dobro pristaju uz kosu svake boje“, objasnila je Parižanka.

Nisu ni pera, ni turbani ili pak perle ili zlatni i srebrni vezovi bili ti koji su očarali ovu građanku glavnog grada Francuske. Bili su to ukrasi od cveća i voća na celoj toaleti. „Ništa ne čini glavu tako ljupkom i izgled lica tako svežim kao venac od cveća“, za Ilustrovani list rekla je Parižanka.

Ilustrovani list je na svojim stranama davne 1921. godine pisao je u istom broju i o čudima prirode.

Ne tako davno, na obali Južne Karoline najveća ajkula na svetu je ubijena. Milioner iz Njujorka kupio je čeljust ove grabljivice za 20.000 dinara. Tu čeljust iskoristiće kao okvir za ogledalo u svojoj palati.

Neobično drvo kruške, čiji plod raste na samom stablu voćke, raste u Italiji već 40 godina. To drvo postalo je simbol te pokrajine, a plodovi su veliki i ukusni.

Mnogi smatraju da se prirodi ne treba prkositi. S tim u vezi, postoji kineski običaj puštanja dugih noktiju. Ovaj obred omogućen je samo imućnim Kinezima, koji se ne bave teškim poslovima. Vlasnik ovog „ukrasa“ sebe je smatrao posebnim.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. S obzirom da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1921. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari