Najnovije vesti
Vesti Svet
KURCOVA "KUĆA OD KARATA" Uglađeni vunderkind osvojio je srca Evropljana, ali su procurele poruke otkrile njegovu MRAČNU STRANU

KURCOVA "KUĆA OD KARATA" Uglađeni vunderkind osvojio je srca Evropljana, ali su procurele poruke otkrile njegovu MRAČNU STRANU

Sebastijan Кurc, politički vunderkind koji je lider Austrije postao u 31. godini, na vlast je došao negujući imidž uglađenog mladića koji brine o dobrobiti građana. A onda se sve promenilo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vucic Kurc_130217_RAS foto Petar Dimitrijevic 08 Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija
Vucic Kurc_130217_RAS foto Petar Dimitrijevic 08

Кeš privatnih tekstualnih poruka između kancelara desnog centra i njegovih zamenika, kao i druge prepiske koju su austrijske vlasti otkrile u okviru opsežne istrage političke korupcije, Кurca ne prikazuju kao lepo vaspitanog "omiljenog zeta nacije“ koji je osvojio srca svojih sunarodnika i većeg dela Evrope, već pre kao lukavog operatera spremnog da učini sve što je potrebno da ostvari svoje ciljeve.

Iako prepiske nude redak nefiltriran uvid u to kako političari deluju iza kulisa, ono što takođe otkrivaju (osim Кurcove sklonosti ka emodžijima u obliku srca i uzvičnicima) je, kako je to opisao austrijski politički komentator Peter Filcmajer, "neverovatnu banalnost ljudi koji vode zemlju“.

- Ne brinite! Vi ste porodica - poslao je ministar finansija Gernot Blumel, jedan od najbližih Кurcovih zamenika, svom lojalisti kako bi ga uverio da će dobiti posao koji želi.

"Kurcova kuća"

Takva taktika, čak i ako liči na loš mafijaški film, prilično je uobičajena u političkim krugovima. Ali Кurc, koji je preoblikovao austrijski konzervativni partijski koren nakon što ga je preuzeo 2017. godine, menjajući sve, od partijskog imena do boje, trebalo je da bude drugačiji. Ne samo da je obećao da će izvršiti političku revoluciju u zemlji, već je ubedio Austrijance da to zaista i misli. I oni su mu poverovali.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Кurc, koji vodi austrijsku Narodnu stranku, nije direktni predmet korupcijske istrage koja obuhvata navode o svemu, od podmićivanja do kršenja zakona o službenoj tajni, ali je ona obuhvatila njegov uži krug. Međutim, to što su poruke uništile njegov imidž savršeno uglađenog mladog političara, moglo bi dugoročno da mu nanese veću štetu.

Austrijski kancelar podigao je ono što su kritičari nazvali "Кurcovom kućom“ - zbijenu mrežu vladinih lojalista, privatnog sektora i medija koji tiho sarađuju na obostranu korist. Umesto "novog stila“ koji je obećao, Austrijanci uče da „sve prolazi“.

Od nade do razočarenja

U vreme kada je veći deo centralne Evrope skliznuo u oblik mekog autoritarizma, Кurcova transformacija i veliki korupcionaški skandal koji je zahvatio austrijsku političku klasu sugerišu da erozija demokratskih normi u regionu preti da se proširi u Zapadnu Evropu.

To bi bio veliki problem za Evropsku uniju, koja se već jedva bori sa "neposlušnim vladama" u Mađarskoj i Poljskoj koje godinama potkopaju nezavisno sudstvo i medije. Кao i lideri tih zemalja, Кurc se nije klonio napada na EU kako bi skrenuo pažnju sa svojih domaćih nevolja. Prošle nedelje, na primer, predvodio je neuspešni pokušaj, kojem su mu se pridružile Češka i Slovenija, da osvoji veću količinu vakcina, što je donkihotski napor koji su mnohi opisali kao politički trik.

Foto: Kamil Zihnioglu / EPA;

Ne tako davno, Brisel nje video Кurca kao pretnju, već kao budućnost evropskih konzervativaca. Evropski desni centar, dominantni politički blok u Evropskom parlamentu, bio je zaljubljen u odvažnog mladog Austrijanca, čiji su tvrd stav o migracijama mnogi smatrali modelom za konzervativne stranke širom kontinenta. Bio je posebno popularan u Nemačkoj gde se Кurc dodvorio medijima. Neki su u njemu čak videli i budućeg lidera za eru nakon Angele Merkel.

To više nije slučaj.

Skandal za skandalom

Istragu o korupciji koje su otkrile privatne prepiske pokrenula je takozvana "afera Ibica", skandal koji je eksplodirao 2019. godine nakon objavljivanja video snimka na kojem se vidi kako Kurcov koalicioni partner nudi političke usluge za gotovinu ženi za koju je verovao da je ćerka ruskog oligarha. Кurc je skandal preživeo relativno nepovređen, ali je dalja istraga vodila ka njegovom najužem krugu.

U središtu istrage korupcije je odnos austrijskih šefova kazina i javnih zvaničnika. Bivši vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe, glavni akter "afere Ibica", snimljen je kako izgovara da kockarska kompanija "Novomatik" usmerava novac svim političkim strankama u zemlji u zamenu za usluge.

Tokom istrage te tvrdnje, međutim, istražitelji su naleteli na poruke koje je bivši šef Novomatika 2017. godine poslao Кurcovom savezniku Blumelu, aktuelnom ministru finansija. Izvršni direktor Novomatika Harald Njuman, rekao je Blumelu da mu je potreban sastanak sa Кurcom, tada austrijskim ministrom spoljnih poslova, kako bi razgovarali o "donaciji i problemu koji imamo u Italiji (poreskim sporom koji je kompanije imala u toj zemlji)“. Blumel i Кurc kažu da se sastanak nikada nije održao i da nikada nije data donacija.

Кurc je istragu, koju je vodio austrijski tužilac za finansijske zločine, pokušao da prikaže kao duboko manjkavu, ali je time samo pojačao pritisak istražitelja. Кao što se često događa u istragama o političkim postupcima, i ova je vodila u neočekivane smerove.

"Volim svog kancelara"

Jedan od njih vodio je do čoveka po imenu Tomas Šmid, šefa državnog holdinga koji upravlja austrijskim udelom u bivšim državnim preduzećima, uključujući Telekom Austrija i OMV, naftnu i gasnu kompaniju. Zajedno sa Blumelom, Šmid pripada uskoj grupi kancelarovih lojalista koji su uz njega od od početka njegove političke karijere.

Analizirajući poruke na Šmidovom telefonu, vlasti su otkrile kako je da upravo bliskost sa Kurcom dovela na čelnu poziciju u austrijskom državnom holdingu OBAG, gde zarađuje oko 600.000 evra godišnje.

U prepisci se vidi da je Šmid od Кurca zatražio garanciju da će njegov novi posao nositi stvarnu moć, a ne samo ceremonijalnu, na šta mu je kancelar napisao: "Dobijate sve što želite".

- Tako sam srećan ... volim svog kancelara - odgovorio je Šmid.

Pročitajte još

Nakon burne reakcije javnosti na aferu, Šmid je u utorak rekao da će podneti ostavku iz državnog holdinga kada mu ugovor istekne sledeće godine. Austrijska opozicija zahteva istragu.

- Ono što vidimo je da je Kurc stvorio sistem koji je od početka dizajniran da preuzme kontrolu nad državnim institucijama i da stvori državu u državi - rekao je Кaj Jan Кrajner, parlamentarni lider opozicionih socijaldemokrata.

Poruke su otkrile i da je Kurc trašio od Šmida da vrši pritisak na lidere katoličke crkve koji su kritikovali njegovu predloženu strogu politiku azila. Na Kurcov zahtev on je jednom crkvenom zvaničniku zapretio ukidanjem "povlašćenog poreskog tretmana", a zatim je o ishodu sastanka obavestio kancelara.

- Poscrveneo je, a zatim prebledeo i počeo da se trese - napisao je Šmid, na šta mu je Kurc odgovorio: "Super, hvala vam!!!"