Svet

0

Erdogan ne želi porast tenzija izmedju Ukrajine i Rusije

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Erdogan ne želi porast tenzija izmedju Ukrajine i Rusije

Izvor: Beta/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ne želi porast tenzija izmedju Rusije i Ukrajine, iako je Turska najavila da će američki ratni brodovi uskoro proći kroz Bosfor i Dardanele i ući u Crno more.
 
"Naš glavni cilj je da osiguramo da Crno more ostane more mira i saradnje. Ne želimo porast tenzija u našem zajedničkom regionu", rekao je Erdogan na konferenciji s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji se nalazi u poseti Turskoj.
 
Turski lider je naveo da njegova zemlja smatra da se kriza može rešiti mirnim putem, "na osnovu medjunarodnog prava i poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine".
 
Ukrajinski i američki zvaničnici su poslednjih dana izražavali zabrinutost zbog dolaska hiljada ruskih vojnika i mnogo vojne opreme na granicu s Ukrajinom u vreme povećanja broja incidenata izmedju ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika.
 
Erdogan je rekao i da je Turska spremna da pruži "svaki vid podrške" za rešenje sukoba kao i da je odbila da prizna rusko pripajanje Krima.
 
Zelenski je izjavio da je turska podrška uspostavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine "esencijalna".
 
Ankara je juče saopštila da će dva američka ratna broda 14. i 15. aprila proći kroz Bosfor ka Crnom moru, u skladu s konvencijom iz Montrea.
 
Taj medjunarodni sporazum iz 1936. garantuje slobodu plovidbe civilnih brodova kroz turske moreuze. Medjutim, zemlje koje ne izlaze na Crno more moraju da najave prolazak ratnih brodova 15 dana unapred i oni ne mogu ostati u Crnom moru duže od 21 dan.
 
Ruski predsednik Vladimir Putin je juče od Erdogana zatražio da poštuje taj sporazum, koji bi mogao biti doveden u pitanje.
 
Analitičari navode da bi eventualna suspenzija konvencije mogla omogućiti ulaz u Crno more ratnim brodovima zemalja koje na to more ne izlaza, kao SAD i druge članice NATO, a Moskva na to ne gleda nimalo blagonaklono.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR