10. april  2021. 19.37  | Izvor: Tanjug

J.Joksimović: Netačno i neupućeno o životnoj sredini

BEOGRAD -

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je iznenađujuće koliko su netačno i prilično neupućeno o procesima koji se odvijaju u Evropi i svetu, ali i u Srbiji, današnji učesnici, kako je navela, trotoarskog razumevanja životne sredine, poslali poruke i zahteve.

"Ili je u pitanju loš prevod sličnih programa, jer se danas u svim ozbiljnim ekološkim pokretima ne govori o borbi za zaštitu životne sredine, nego za obnavljanje i očuvanje zdravlja životne sredine", ukazala je Joksimović povodom današnjeg protesta u Beogradu", tzv. "ekološkog ustanka".

jadranka, joksimovic

Ona je u izjavi ocenila i da je zahtev za sveobuhvatni održivi razvoj takođe veoma loše sročen, jer je, kako navodi, održivi razvoj po definiciji sveobuhvatan, ali je važno njegovo sveobuhvatno sprovođenje, saopšteno je iz resonog ministarstva.

"A upravo to Srbija unazad nekoliko godina aktivno sprovodi, kroz politiku sprovođenja ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 UN i to prevashodno u okviru pristupnog procesa evropskih integracija, usklađujući se sa činjenicom da je održivi razvoj deo političkog okvira EU i naše obaveze iz klastera 4, koji se tiče zelenog dogovora, digitalizacije i interkonektivnosti", navela je Jokismović.

Ona je podsetila i da je 2019. godine Srbija bila jedna od 47 država u svetu koja je podnela Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju ciljeva održzvog razvoja, kao i da ga je predsednik Vučić predstavio i govorio na Generalnoj skupstini UN.

"Svi projekti iz Plana Srbija 2025 koje je predsednik pokrenuo u sinergiji sa Vladom Srbije, imaju direktno ostvarivanje ciljeva održivog razvoja kroz ulaganje za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže, ali i u lokalni ekonomski razvoj", dodala je Jokismović.

Ona je napomenula i da se koriste i grantovi EU upravo za projekte iz Zelene Agende EU koji je Srbija aktivno prihvatila. "Kandidovali smo ove projekte i za Ekonomsko-investicioni plan za ZB, i svi su usmereni sprovođenju nekog od 17 ciljeva održvog razvoja - čista voda za sve, energetska efikasnost, smanjenje karbonske proizvodnje, ali i podizanje vidljivosti i sveobuhvatnog procesa informisanja javnosti o zelenom održivom razvoju Srbije”, rekla je Joksimović.