SPPSKI JEZIK IM DONEO POBEDU: Dva izraelska generala odrasla na ovim prostorima bila ključna za trijumf u Šestodnevnom ratu VIDEO
Foto: Vikipedija

llukavo

SPPSKI JEZIK IM DONEO POBEDU: Dva izraelska generala odrasla na ovim prostorima bila ključna za trijumf u Šestodnevnom ratu VIDEO

Planeta -

Malo je ratova koji su kraće trajali, a ostavili tolike posledice na jedan region nego što je to rat Izraela sa jedne i arapskih država sa druge strane 1967. godine, upravo poznat zbog svig trajanja i po njemu dobio ime - Šestodnevni rat.

Velika pobeda Izraela protiv znatno nadmoćnijed neprojatelja ostvarena je i zahvaljujući srpskom jeziku. Naime, dva vodeća izraelska generala b ila su poreklom sa naših prostora i rešili su da međusobbo komuniciraju na srpskom.

David "Dado" Elazar je rođen 1925. u Sarajevu, a tokom vojne karijere dospeo je do mesta Načelnika generalštaba Izraelske vojske.

David Elazar
David Elazarfoto: Vikipedija

Haim Bar-Lev je rođen kao Haim Brotzlevski u Beču, a odrastao u Zagrebu, Bar-Lev je sklopio savez za mandat Palestine 1939. godine. Od 1942. do 1948. Bar-Lev je služio u raznim jevrejskim vojnim jedinicama, poput Palmaha. prošao je obuku i za pilota i za padobranca što mu je koristilo u karijeri.Tokom Šestodnevnog rata je bio na položaju zamenika Naćelnika generalštaba.

Haim Bar-Lev
Haim Bar-Levfoto: Vikipedija

Ideja je bila da će Rusi koji su podržavali Arape imati problema sa prevođenjem, a Arapi svakako neće ništa razumeti. Nisu pogrešili, evo kako je tekao sukob koji će promeniti Bliski istok.

Dana 5. juna 1967. u 8 sati i 45 minuta počeli su iznenadni udari izraelskog ratnog vazduhoplovstva na deset egipatskih aerodroma, kao i na sirijske i jordanske, pa čak i na jedan irački vojni aerodrom.

Tako su samo tokom prvog dana rata bombardovana 23 aerodroma u kojima je uništeno gotovo celokupno egipatsko, sirijsko i jordansko ratno vazduhoplovstvo. Time je već u početku akcije ostvarena apsolutna izraelska vazdušna nadmoć, koja će omogućiti vazduhoplovstvu da se idućih dana koncentriše na podršku kopnenoj vojsci.

Na jordanskom ratištu neprijateljstva su počela jordanskim granatiranjem izraelskih položaja i vazdušnim napadima, a jordanski avioni bombardovali su Tel Aviv. Prvog dana rata oko podneva izraelske snage su prešle na severu u napad u smeru grada Dženina, koji su sledećeg dana zauzele. Na delu ratišta prema Egiptu, izraelske snage su prvog dana rata probile egipatske odbrambene linije i zauzele područje pojasa Gaze. Izraelske oklopne jedinice su prodrle uzduž obale Sredozemnog mora prema Sueckom kanalu i uprkos egipatskom otporu do kraja dana stigle na 30 km od kanala. Nakon više neuspelih protivnapada, trećeg dana rata egipatske snage su se povukle sa Sinajskog poluostrva prema kanalu, dok su ih Izraelci napadali iz vazduha i sa zemlje. Egipatska javnost nije bila obaveštena o stanju na ratištu, već je pogrešno verovala da se događaji odvijaju u egipatsku korist.

U noći 6. juna Izraelci su izbili na područje Sueckog kanala kod grada El Kuantarahe, a druga izraelska grupa je zauzela klanac Mitla na središnjem delu Sinaja. Na krajnjem jugu Sinajskog poluostva Izraelci su vazdušnim desantom zauzeli grad Šarm el Šeik, čime je otvoren ulaz u Akabski zaliv. Na istočnom ratištu, Izraelci su potisnuli jordansku vojsku i zauzeli stari deo grada Jerusalima, a istog dana zauzeli su i Nablus i Arihu i izašli na zapadnu obalu reke Jordan, čime su se završile borbe na jordanskom delu fronta.

Četvrtog dana rata na sinajskom ratištu izraelske snage odbile su nekoliko slabih egipatskih protivnapada i predveče istog dana su osvojile obalu Sueckog kanala u celoj dužini. Posredovanjem UN-a kasno u noć istoga dana prekinute su borbe na sinajskom ratištu.

Sirijsko ratište je prva tri dana rata mirovalo, što je u potpunosti odgovaralo Izraelu, koji je tako oštricu svog napada mogao da usmeri na Sinajsko poluostvo. Ono je postalo aktivno tek nakon što je Izrael stabilizovao situaciju na druga dva ratišta, tako su 8. juna Izraelci prešli u masovni napad na sirijske položaje i istu noć su iz tri smera probili sirijske položaje a sledećeg dana zauzeli su najveće sirijsko utvrđenje Tel Tafar i otvorili put ka daljem prodoru prema središnjim delovima Sirije. Narednog dana izraelska vojska je ovladala celom Golanskom visoravni. Posredovanjem UN 10. juna 1967. u 18 sati i 30 minuta prekinuta su borbena dejstva na sirijskom ratištu pa je tako nakon 132 sata i 30 minuta borbenih dejstava završen Šestodnevni rat.

Kurir.rs/Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja