Linkovi

Privedeni osumnjičeni za napad na vojnike i policajca, ponovo blokiran put Nikšić - Podgorica


ARHIVA: Policijski punkt u Podgorici.
ARHIVA: Policijski punkt u Podgorici.

Uprava policije Crne Gore saopštila je u subotu da su dvije osobe privedene zbog napada na pripadnike Vojske Crne Gore za vrijeme blokade saobraćajnice koja povezuje Nikšić i Podgoricu u znak protesta protiv najavljenih izmjena Zakona o sticanju državljanstva.

Policija navodi da je 8. aprila, tokom sprovođenja mjera protiv širenja koronavirusa i kontrole poštovanja zabrane međugradskog saobraćaja, došlo do incidenta u kome su povrijeđena dva pripadnika Vojske Crne Gore i jedan policajac.

“Policijski službenici su na kontrolnom punktu u mjestu Bogetići licima koja su se uputila ka izlazu iz grada, kontrolisali potvrde izdate od strane poslodavca, kao i rješenja o radnom odnosu ili ugovor o radu, gdje je od strane lica koja nijesu ispunjavala propisane uslove i koja nijesu imala navedena dokumenta organizovana blokada magistralnog puta Nikšić – Podgorica”, navodi policija I dodaje da se “ovom prilikom službeni autobus koji je prevozio pripadnike Vojske Crne Gore, koji su se vraćali sa radnog angažovanja iz Podgorice u Nikšić, zbog blokade pomenute saobraćajnice, zaustavio u mjestu Bogetići”.

UP navodi da je nedugo zatim došlo do incindenta u kojem su lakše povrijeđena dva pripadnika Vojske Crne Gore i jedan policijski službenik koji je pokušao spriječiti incindent, dok su dalji sukob spriječili policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić.

Prema navodima UP, u cilju rasvjetljavanja ovog događaja nikšićka policija je juče, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Nikšiću, preduzela niz mjera i radnji, i identifikovala lice G.N. (40) iz Nikšića za koje sumnja da je izvršilo krivično djelo nasilničko ponašanje, zbog čega je privedeni lišen slobode i uz krivičnu prijavu biće sproveden tužiocu na dalju nadležnost.

“Identifikovano je još jedno lice koje je učestvovalo u ovom događaju Ž.T. (28) iz Nikšića i on je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti na štetu policijskog službenika”, navodi UP.

Policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić, kako se navodi, su "video dokumentovali blokadu saobraćajnice u mjestu Bogetići, koju su organizovala okupljena lica, a koja se dogodila 8. i 9. aprila, te i sve incidentne situacije registrovane navedenih dana".

“O događajima je obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću radi utvrđivanja da li u radnjama kako organizatora, tako i učesnika blokade, te i aktera incidenta ometanja kretanja službenog vozila u kojem su se nalazile štićene ličnosti, ima elemenata krivične ili prekršajne odgovornosti o čemu će javnost biti blagovremeno i objektivno informisana”, navodi policija u saopštenju.

Takođe, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u cilju identifikacije i procesuiranja izvršilaca prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, gdje je već procesuiran veći broj lica koji su ometali policijske službenike u vršenju službenih poslova i nijesu postupali po njihovim naređenjima.

Tokom blokade puta Nikšić Podgorica za vreme protesta opozicije održanih u četvrtak zbog najava Vlada da će usvojiti Predlog izmjena Zakona o sticanju državljanstva, dogodio se incident, kada je dio demonstranata u mjestu Bogetići pokušao da spriječi službeni automobil Vlade Crne Gore, u kome je bila ćerka premijera Zdravka Krivokapića, da nastavi put prema Podgorici.

Iako je Vlada odustala od namjere da najavljene izmjene Zakona predloži u četvrtak, demonstranti su najavili da će protestovati sve dok Vlada ne odustane od predloga izmjena Zakona, strahujući da bi njihova selektivna primjena mogla da dovede do trajne izmjene demografske slike i spoljnopolitičke orijentacije članice NATO-a.

Prema pisanju lokalnih medija, put Nikšić – Podgorica u mjestu Bogetići i danas je do 16 sati bio blokiran, a demonstranti propuštaju samo hitne slučajeve, poput vozila Hitne pomoći.

XS
SM
MD
LG