Pomoć domaćinstvima kod zamene stolarije: Koliko će troškova snositi građani?

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je vizija Srbije zelena Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 10.04.2021.

16:30

Pomoć domaćinstvima kod zamene stolarije: Koliko će troškova snositi građani?
Foto: New Africa/Shutterstock

U njoj će do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolaziti iz obnovljivih izvora. Kako je rekla, ova vizija se uspostavlja novim zakonima iz oblasti energetike i rudarstva.

"Nema razvoja energetike bez brige o životnoj sredini, kao ni energetske bezbednosti ukoliko se ne vodi računa da se energija proizvodi iz čistih izvora. Zakoni koje je Ministarstvo pripremilo i koji se nalaze u skupštinskoj proceduri omogućavaju da napravimo novi investicioni plan, da našu energetsku bezbednost u budućnosti zasnivamo na velikim i srednjim hidroelektranama, solarnim i vetroelektranama i korišćenju biomase. Takođe, kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabranićemo izgradnju svih MHE u zaštićenim područjima", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je za zaštitu životne sredine važan i zakon o energetskoj efikasnosti koji predviđa osnivanje Upravu za energetsku efikasnost, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Država je tu da pomogne i privredi da smanji neracionalnu upotrebu energije, ali i da pomogne svakom domaćinstvu da može da zameni vrata, prozore, da izoluje zgradu, tako što će zajedno sa lokalnim samoupravama snositi 50 odsto ovih troškova. Očekujemo da Uprava počne sa radom od 1. juna", rekla je Mihajlovićeva.

Kroz izmene Zakona o energetici, pored energetski zaštićenog kupca električne energije i gasa, uvodi i ugroženi kupac toplotne energije, kako građani koji ne mogu da plate svoje obaveze ne bi prelazili na neka druge izvore energije koji su štetni. Mihajlovićeva je rekla da su posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja kao što su termoelektrane, među najvećim zagađivačima individualna ložišta, kojima će se država takođe baviti.

"Ulažemo oko 600 miliona evra samo u izgradnju postrojenja za odsumporavanje da smanjimo emisiju štetnih gasova iz termoelektrana. Ali moramo da vodimo računa i o individualnim ložištima jer od 2,6 miliona domaćinstava u našoj zemlji, 1,2 miliona koristi individualna ložišta za grejanje. Na primer, umesto kotlova na ugalj ili mazut ili stavljanja gume i plastike u kotlove, treba da se pređe na grejanje kotlovima na pelet ili na struju", navodi Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će se ovakva odredba naći u izmenama zakona o energetici i novom zakonu o OIE i da se očekuje da primena ovih odredbi počne od početka iduće godine, kako bi građani imali vremena da zamene takve uređaje.

"Kroz Upravu za energetsku efikasnost građani koji koriste individualna ložišta takođe će imati mogućnost da dobiju pomoć države", dodaje Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: