VIDEO, FOTO - Ekološki ustanak u Beogradu: "Mladi odlaze jer ne mogu da dišu"

Građanski protest pod nazivom "Ekološki ustanak" završen je ispred Radio-televizije Srbije, posle šetnje centralnim ulicama Beograda u kojima je bio zaustavljen saobraćaj.
Organizacije koje stoje iza današnjeg protesta predstavile su, na skupu ispred Skupštine Srbije, dokument koji se sastoji od 13 zahteva državi u vezi sa ekološkim pitanjima, a među kojima se posebno izdvaja onaj koji se odnosi na učešće građana u pitanjima zdrave životne sredine.
 
Zahtevi koji su izneseni na protestu su uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i pravedna ekologija bez masovnog trovanja stanovništva.
Među okupljenima je bilo osoba svih uzrasta, od starijih pa do dece. Većina okupljenih nosila je maske.
 
Neki od transparenata na protestu bili su "Domovina se brani rekom", "Vlast vrši ekocid", "Mladi odlaze jer ne mogu da dišu", "Nosim crno za sve žrtve zagađenja", "Secite korupciju i kriminal, a ne šume", i drugi.
 
 
Atmosfera je bila, kako su javljali reporteri Nova.rs, kao na karnevalu. Čula se glasna muzika, pištaljke i bubnjevi.
 
 
U organizaciji skupa učestvovali su brojni ekološki i građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. 
 
 
Na protestu je i pesnik Ljubivoje Ršmović, koji je ukazao na to da je danas potreban ekološki patriotizam i poručio da je "priroda ja i da sam ja patriotizam", pozivajući na borbu protiv pohlepe investitora i uništavanja reka.
 
"Šta bih dao da sam ovde da vam recitujem pesme za decu. Ipak, danas govorimo o drugim ukrasima sveta, a ne o deci. Govorimo o opstanku. Ja sam studirao književnost i sada ću vam citirati Dositeja - "Pokaži Evropi svoje krasno lice". Da li se današnji ministar drži ovog zaveta koji je dao prvi ministar prosvete pre 200 godina? Da li mi pokazujemo Evropi pravo lice?", rekao je on na protestu.
 
"Ovo je jedno od lica Srbije. Moramo se boriti protiv pohlepe svake vrste, jer pohlepa je stavljanje potoka i reka u cevi da bi se dobilo nešto malo kilovata", rekao je Ršumović na skupu "Ekološki ustanak".
 
On je naglasio da, ako se zagade zemlja i vode, zagade se međuljudski odnosi. Potom je recitovao je svoju novu pesmu "Protest", koju je napisao juče povodom ovog skupa.
 
  • Aca

    10.04.2021 22:01
    @Ptić Rugalac
    Kakav kliše za komentar: ako bi se sledili tom logikom, ne znam kako bi samo mogao odkucati komentar sa svog Android ili iPhone telefona ili Intel/AMD računara koji je isto dizajnirao zli zapadni svet koji nas je bombardovao. Da bude još čudnija logika većina uređaja se proizvode u Kini da kojima smo politički prijatelji. Kako sad naši prijatelji rade biznis sa našim neprijateljima? Kad bi gledali s kim smo sve ratovali u prošlosti mogli bi se lepo kao S. Koreja zaključati i doviđenja. A šta kažeš da umesto inata i tvrdoglavosti pokušamo izvući od EU ono što je za nas dobro? Za to treba mudrosti koje niti vođa niti pola naroda nema...
  • Ptić Rugalac

    10.04.2021 17:59
    @Ozvalavljen
    O kakvim ti to "poklonima" govoriš? Pokloni se mogu dobiti od prijatelja, odnosno (kada su u pitanju države) od onih zemalja sa kojima nije bilo ratnih sukoba. A, ako su oni koji su pre dvadesetak godina slali na nas "milosrdnog anđela" sada rešili da - eto - pošalju pomenute maske, respiratore, rukavice i drugu medicinsku opremu - to je samo sićušna naknada za zločine i rušenja koja su počinili u ne tako davnoj prošlosti. Kapiraš?!
  • Niko, zbog vas

    10.04.2021 17:38
    Jeste isli na protest ili iz fotelje podrzavate, a posle ste razocarani jer je malo ljudi doslo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.